Buik-zoentjes



In "Buikzoentjes" laat ik jullie meegenieten van makkelijke recepten
 die ik zelf maak en met jullie wil delen.
Ik kook elke dag een warme maaltijd en in het weekend tover ik gebak, taarten en snoeperijen uit de oven.
Sommige gerechten zitten zomaar in mijn hoofd, andere vind ik in mijn prachtige kookboeken.
Ik ben gek op nostalgisch keukengerei
en mijn collectie bakboeken sieren mijn keuken.

Veel kookplezier lieve lezertjes.   





INHOUD


Chocolade fudge
Tostada met scampi
broodje geitenkaas 
speculaas
Croque maar net even anders
Griekse pasta met kippensite
BBQ zoet zuur sausje 
Pizza zonder pizzabodem
Witte en rode kool in diepvries bewaren
Chili con carne op z'n Vlaams
Kippenballetjes in tomatensaus
Metserskoek
Angel cake
Mexicaanse ceviche
Roses De Reims
zelf pizzakruiden maken
pizza van oud brood en koelkastoverschotjes
Speculaas cake
Sangria
Aardbeienconfituur
Chocolade graffiti cake met creme au beurre
Kalfsblanket
Een huwelijk van chocomousse en Tiramisu
Luxe hamburger
Mozartkugeln
Vol au vent
Texaans pecan chocolade borrelhapje
Krabsalade
Banketbakkersroom
Marsepein
Vogelnestjes met tomatensaus
Natte chocolade cake
Vispannetje met broccoli
Rijstpap
Sneeuwtaart
Zandkoekjes
Appel croque
Chocolade appels
Rolletje van ei en gerookte zalm
Sterrentoastje met gerookte kip
Tartaar van appel en haring
Kerstomaat en mozzarellaspiesje
Kalfstartaarmet coquilles
Scampi's in een roos zwembadje
 Salade van zalm
Waterkerssoep
Kalkoenfilet in bladerdeeg
Ijsroomsoesjes
Snicker zachte roomijs
Pepernoten
Choco met gehakte pistachenootjes
Hertensteak met chocoladesaus
Chocolade truffels
verse kroketten
Verse mayonaise
Sabayon
Les oeufs cocotte
Cocosrotsjes
Pompoen cupcakes
Creme brulee
Marsepeinen patatjes



Chocolade fudge


Een heel makkelijk receptje, zonder koken, alleen maar opwarmen

om een leuk cadeautje mee te maken.
Je snijd ze in blokjes en legt ze in een mooi doosje, met kantje eronder.
Wie zou zo'n cadeautje niet willen krijgen?



400 gr chocolade 
400 gr (1 blikje) gecondenseerde melk 
25 gr boter
100 gr bloemsuiker
notenmengsel naar keuze.


Zet een kookpot op een laag vuur, 
met daarin de chocolade, de melk en de boter.
Laat het zachtjes smelten en roer deze regelmatig door elkaar.

Als het mengsel goed gesmolten is, dan haal je de pot van het vuur
en roer je de gezeefde bloemsuiker erdoor 
Bekleed een rechthoekige of vierkante bakvorm met boterpapier
en giet het mengsel erin. 
Strijk het goed open en bestrooi met het fijn gemalen notenmengsel.
Plaats het minstens 2 uur in de koelkast voor je de blokjes snijd.


Tostada met scampi
Benodigdheden:

mais tortilla's of gewone wrap's
scampi's
ijsbergsla
radijsjes
komkommer
kerstomaten
verse champignons ( kleintjes)
verse look
appelkappertjes

Marineer de scampi's even van tevoren.
pel de rouwe scampi's volledig en leg ze in een kom, doe er peper en zout over,
snij twee teentjes look in dunne schijfjes en voeg deze erbij
giet er een beetje olijfolie over, roer door elkaar  en zet deze kom met deksel even in de koeling.
Bak je in twee gesneden champignons in een beetje boter en laat lichtjes afkoelen.
Snij je sla in kleine stukjes, de kerstomaten in twee, de radijsjes en komkommer in hele kleine blokjes en voeg alles bij elkaar.
Kruid met peper en zout en giet er was olijfolie over.
Bak nu de scampi's in een pan en zorg dat je ook al de marinade erbij voegt.
!!!Zorg dat je pan goed heet is en je de scampi's kort bakt, anders worden ze taai.
verwarm ondertussen ook de wrap's in een pan.
Dresseer op een bord eerst je wrap,  daarbovenop je salade en champignons en als laatste je scampi's.
!!! Ben je een look-liefhebber?
Giet de overgebleven saus uit je pan over het geheel.
Smakelijk 

Broodje geitenkaas
Benodigdheden:

Broodje
appel
spek
geitenkaas

Bak je spek krokant in de pan.
Snij je broodje in de helft en smeer er een beetje boter op.
kruid met peper.
Leg er nu schijfjes appel op en giet er ene klein beetje honig op.
Daarbovenop het spek en daarbovenop dunne schijfjes geitenkaas.
Bak deze nu in de grill.
TIP: je kan ook echte croques maken door twee sneden brood te gebruiken ipv een broodje
 

Speculaas



Ingrediënten:

100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram bruine basterdsuiker
40 gram boter
2 eetlepels melk
1 theelepel speculaaskruiden
1 mespuntje zout


bereiding:


Meng alle ingrediënten in een keukenrobot tot alles een stevige massa is.

Meng daarna met de hand nog even, maak een rol en doe het in cateringfolie.

Laat dit minstens 2 uur in de koelkast opstijven.

Bestuif je werkblad met bloemsuiker en rol je speculaasdeeg uit tot 0,4 cm dikte.

Snij nu je vormpjes uit en ik heb er een stempel in gedrukt.

Bak de speculaasvormpjes op een bakmatje of vetpapier

ongeveer 6 tot 9 minuten

in een voorverwarmde oven van 175°

TIP: klop zoveel mogelijk bloemsuiker van je figuurtje, anders is dat ten koste van je tekening in je deeg.

  
Croque maar dan net even anders


Een heerlijk luxe gerechtje om van te smullen.

ingrediënten:
Ijsbergsla
tomaten
mayonaise
ketchup
kippenfilet
hesp
kaas
ei
toastbrood
Whiskey

Voorbereidingen:
Maak een  cocktailsaus van mayonaise, ketchup en een klein scheutje whiskey.
Snij de ijsbergsla in reepjes
Snij je tomaten in dunne sneetjes
Snij de kippenfilet in reepjes van ongeveer 1 cm.
Maak de croques klaar. (twee per persoon)
smeer het brood, leg er een plakje hesp en kaas er tussen.
Bereiding:
Bak de kippenfilets en kruid goed aan met kippenkruiden.
Bak je spiegelei
Bak je 2 croque's
Dresseren:
Leg op je bord in een rondje wat sla, daarbovenop enkele schijfjes tomaten, 
en daarop de cocktailsaus.
Leg daar bovenop de eerste croque
Stapel nu drie kippenfilet reepjes er op.
Daar bovenop de 2de croque
en als laatste het spiegeleitje.
 
Griekse pasta met kippensate
Benodigdheden,

1 ui
1courgette
halve paprika
250 gr Griekse pasta
peper, zout, oregano, paprika, teentje look
halve pot miracoli bolognaise saus
tomatenpuree
Kippenbouillon
Kippensate

Warm de kippenbouillon op en bak de kippensate terwijl je de pasta klaar maakt.
Snipper de ui en bak deze glazig aan in een grote kookpot.
Doe nu de fijn gesneden paprika en in blokjes gesneden courgette erbij.
Bak dit even en voeg nu de droge Griekse pasta erbij.
Roer goed door en doe dan de tomatenpuree erbij.
laat dit even al roerend bakken, zodat de scherpe smaak van de tomatenpuree eruit is.
Voeg nu de Miracolisaus erbij en de zelfde hoeveelheid kippenbouillon.
Voeg de kruiden erbij en blijf roeren, want dit bakt snel aan.
Als je ziet dat de pasta te droog wordt, voeg je er weer wat bouillon bij.
Laat dit al roerend 13 minuten koken, tot je ziet dat de pasta klaar is.

Snipper op het allerlaatste wat platte peterselie erover en smakelijk.

BBQ zoet zuur sausje
neem twee lepels pickles, 1 lepel ketchup en 1.5 lepels mayonaise
en meng deze onder elkaar.
Je hebt nu een super lekker sausje om bij je BBQ gerechtjes te serveren.   

Pizza zonder pizzabodem

Kippengehakt
ajuin
peterselie
peper en zout
chapelure
eidooier
blikje tomatenstukjes met oregano
mozzarella

Snij je uitje fijn en fruit het aan in boter.
Ondertussen meng je je gehakt met de chaplure, eidooier,
peper en zout, gehakte peterselie en op het laatste
voeg je je gebakken uitje er aan toe.
Doe wat olie in je ovenschotel
en bedek de bodem met het gehakt.
Zorg dat je het gehakt goed gelijkmatig verdeeld,
zodat het overal even dik is.
Leg hierop een laagje tomaten
en op het laatste schijfjes mozzarella.
Zet dit in een voorverwarmde oven van 200° voor ongeveer 30 minuten.



Met de feestdagen komen er automatisch enkele kookboeken meer bij in mijn keuken, maar dit jaar zijn ze wel heel bijzonder.


Het is zoveel goedkoper en veel lekkerder om je eigen verse
 kool te eten en het bespaard je nadien veel tijd.

Maak de witte kool schoon, verwijder de harde kern en snij de kool in vier.
Nu kan je de kool in fijne reepjes snijden.
Zet ondertss een grote pot met water op en als het water kookt,
gooi je de kool erin en blancheer je ze voor 3 minuten.
Giet ze nu in een vergiet, laat afkoelen en verdeel ze dan in diepvries potjes of zakjes.
!!!Voor de rode kool is het net hetzelfde,
maar doe in het water een grote scheut azijn en laat de kool afkoelen in ijswater, zo behoud je de mooie rode kleur. 


Chili con carne op z'n Vlaams

Benodigdheden:
750 gr kippengehakt
400 gr rode bonen in blik
150 gr mais in blik
400 gr gepelde tomaten
140 gr tomatenpuree
2 uien
1 teentje knoflook
Chilikruiden
peper en zout

Bak het gehakt in olie in een grote kookpot en duw het goed in kleine stukjes.
Voeg er de ajuinsnippers bij en bak nog even door tot de ajuin glazig is.
Voeg nu de tomatenpuree erbij en roer dit mengsel goed door om de scherpte van de tomatenpuree weg te krijgen.
Voeg nu de gewassen rode bonen, de mais, de gepelde tomaten en de kruiden toe 
en laat dit 1 uurtje op een zacht vuurtje pruttelen.
Roer alles regelmatig om en indien je ziet dat het mengsel te droog wordt, 
voeg je er wat kippenbouillon bij.

Je kan dit gerechtje serveren met Turks brood, stokbrood of rijst.


Kippenballetjes in tomatensaus
1 Ajuin
0500 kg Kippengehakt
tomatensaus van Heinz
Peper en zout
Thijm
basilicum
teentje look
paprika poeder
chapelure
eidooier

Meng het gehakt samen met de eidooier en de chapelure
en rol de balletjes.
 Snij de ui in halve ringen en bak deze aan in boter.
Giet je tomatensaus bij de uien en kruid goed met alle kruiden.
Rol je balletjes in wat bloem, schud ze goed af 
en doe ze bij de tomatensaus. 
Laat dit een half uurtje sudderen
en die op met wat gehakte peterselie. 


Metserskoek



Deze metserskoek of petit-beurre koek zoals sommige het noemen
 is een receptje van mijn Oma.
Het is heel makkelijk en zeer leuk om samen met de kinderen te maken.

Wat heb je nodig:
Petit-beurre koekjes
planta boter
cacao
bloemsuiker
sterke koffie

Maak zeer sterke koffie en laat deze koud worden.
Meng evenveel bloemsuiker als zachte boter goed onder elkaar.
Wil je graag een bruine crème a beurre, dan voeg je er naar smaak
cacao onder.
Neem een plat bord, plateau of plankje en leg je eerste rij koekjes neer,
zodat je de juiste afmeting kan zien.
Start nu met de eerste twee rijen, door de koekjes in koffie te doppen
en op je bord te dresseren.
Na de eerste 2 rijen, smeer je de eerste laag crème a beurre er
voorzichtig op.
Nu bouw je verder op, 2 rijen koekjes, 1 laag crème a beurre
 tot je de gewenste hoogte hebt.
Nadien smeer je de koek volledig in met je crème a beurre
en laat je je fantasie wat betreft decoratie de vrije loop.
Je kan zowel cacao, hagelslag, chocolade schilfers gebruiken.
TIP: maak ook eens deze koek in een cijfer vorm....
bijvoorbeeld de leeftijd van je jarige zoon of dochter.
Angel cake
Een zeer luchtig gebak dat omringt is met een mengsel van mascarpone, 
geroosterde amandelschaafsel en appelsien zesdes.
het recept vind je hier op 24 Kitchen.





Mexicaanse Ceviche
benodigdheden voor 4 personen
:
1 halve groene peper
250 gr Kabeljauw of heilbotfilet
1 limoen
1 rijpe avocado
mayonaise
1 bakje kerstomaatjes
1 bakje tuinkers of rucolasla

!!! als serveertip kan je stukjes cocosnoot gebruiken, 
maar je kan het evengoed op een bordje presenteren. 



Snijd de peper in ringetjes en laat ze in een pan 

met een beetje water circa 5 minuten zachtjes koken. 

Laat het peperwater afkoelen. 

Snijd de vis in blokjes en overgiet ze met het koud peperwater.

 Pers de limoen over het mengsel, samen met zout en olie toe

 en laat het 30 minuten marineren in de koelkast.

 Halveer de avocado, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees eruit 

en wrijf het door een zeef. 

Voeg 2 eetlepels mayonaise en een scheutje water aan de avocado.

 Breng op smaak met zout.

 Halveer de tomaatjes. 

Laat de visblokjes uitlekken en schep ze op de cocosnoot of een bordje. 

Lepel de avocado eromheen en garneer met de tomaatjes

 en takjes rucola of tuinkers.



Rose De Reims
Een koekje dat perfect past bij een glaasje champagne,
maar het laat zich zeker ook goed smaken als je het
in een lekker koffie of thee dompelt.
Meestal is het een langwerpig koekje, maar deze keer heb ik
vierkantjes gesneden.

benodigdheden:

100 gr suiker
pitjes van een vanillestokje
2 volledige eieren
1 koffielepel rodebietenpoeder
90 gr bloem
1 koffielepel bakpoeder

Verwarm de oven op 150°
Klop de hele eieren, suiker en de pitjes van een vanillestok luchtig wit.
Belangrijk is dat je goed lang blijft kloppen.
Voeg nu het bietenpoeder erbij.
Roer nu de bloem en het bakpoeder onder elkaar
en meng deze met een houten lepel door je mengsel.
!!!!Niet te veel meer roeren.
Neem een rechthoekige bakvorm en smeer deze in met boter
en voorzie die dan van bakpapier, zodat je daarna de biscuit
 er goed uit kan halen.
Bak de biscuit 10 minuten en haal hem uit de oven.
Bestuif je houten snijplank of werkruimte met wat poedersuiker
en haal voorzichtig terwijl hij nog heel warm is de biscuit uit de vorm door het bakpapier op te heffen.
Bestrooi onmiddellijk de bovenzijde van je biscuit en draai hem dan om.
Haal nu beetje bij beetje het bakpapier van de biscuit.
!!!Voorzichtig want de biscuit is heel fragiel.
Strooi nu ook deze zijde met poedersuiker en draai je biscuit terug
met de bovenzijde naar omhoog.
Snij nu met een scherp groot chefmes je biscuit in lange repen
of de vorm die jij wenst.


Pizza kruidenmengeling maken
Een receptje voor gedroogde kruiden
4 eetlepels oregano
2 eetlepels basilicum
1 eetlepel tijm
1 eetlepel marjolein
1 eetlepel gedroogde uisnippers
1 eetlepel knoflook
1/2 eetlepel rozemarijn
1/2 eetlepel salie
1/2 eetlepel venkelzaad
Doe deze kruiden in een luchtdicht potje en bewaar ze op ene droge donkere plaats.



Pizza van oud brood en koelkastoverschotjes
Iedereen heeft wel eens brood liggen dat net iets te oud is om op te eten, maar toch nog te vers is om weg te gooien.Daar heb ik een ideale oplossing voor.
Je legt het brood dakpansgewijs over elkaar op een ovenschotel,
daar op wat olijfolie druppelen en bestrijken met bolognaisesaus of tomatensaus. Kruid goed met peper, zout en wat oregano.
Daarbovenop kan je al je restjes verwerken, zoals olijven, uischijfjes, sneetjes hesp, salami, kip, sneetjes mozzarella, gemalen kaas.
Zet nu de schotel in de oven om dat lekkere bruine korstje te bekomen.
  

Speculaas cake
Heerlijk geurende cake die iedereen kan maken.

ingrediënten:
150 gr boter
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
3 volledige eieren
150 gr pat.bloem
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels speculaaskruiden
langwerpige cakevorm.
Verwarm eerst de oven voor op 160°C.
Meng in een kom 150 gram boter, 150 gram suiker, zakje vanillesuiker en 3 eieren tot een romig geheel.
Doe er nu 150 gram bloem bij en meng alles nog eens goed door.
Giet nu de helft van het beslag in de ingevette en bebloemde cakevorm of gebruik een siliconen vorm.
Bij de rest van het beslag doe je nu 2 eetlepels donkerbruine suiker en 2 eetlepels speculaaskruiden.
Nu kan dit deel van het beslag ook in de cakevorm.
Zet het mengsel ongeveer 50 minuten in de oven.
Prik met een satéprikker of een mesje in de cake; als die er schoon uitkomt, is hij klaar.

Prachtige boek van Donna Hay
Ze kookt op een hele simpele manier, zodat iedereen haar receptjes kan maken.  





Zomerse zonnige Sangria
Voor 1 liter:
500 ml lichte rode wijn
500 ml ijskoude Sprite
1 citroen
1 sinaasappel
1 appel
1 kaneelstokje
aardbeien voor decoratie
1 kruidnagel


Was het fruit en snij de vruchten in kleine stukjes. Doe dit in een grote serveerkan of platte schaal. Voeg het kaneelstokje en kruidnagel er aan toe en giet de rode wijn erbij.

Laat minstens 30 minuten in de koelkast marineren, langer mag ook. Giet net voor het opdienen de koude Sprite erbij en enkele ijsklontjes.Decoreer je glazen met het fruit en eventueel met een nostalgisch parapluutje.


Aardbeien confituur.
1 kg aardbeien wassen en in stukjes snijden, daar voeg je de zesdes van één appelsien en 500 gr geleisuiker bij en roer dit allemaal goed om.
Laat dit ongeveer 3 uur in een afgesloten kookpot rusten.
Nu kan je het mengsel ongeveer 3 minuten laten koken. Zorg dat je pot groot genoeg is           ( dubbel zo groot als de inhoud) want het spettert heel erg. 
TIP: Als je de confituur hebt laten koken en je een test wil doen om te zien dat je confituur genoeg is ingedikt, neem je een glas met koud water. Schep met een koffielepel een beetje confituur op je lepel, dompel die onder in het water met water en als het rode mengsel draadjes vormt is je confituur op de juiste dikte. 


Chocolade graffiti cake met crème au beurre
De cake kan je gedeeltelijk met de staafmixer maken.

Benodigdheden:
cake120 gr chocolade pastilles
120 gr zachte boter
6 eieren
40 gr bloemsuiker
160 gr suiker
120 gr bloem
creme au beurre
400 gr zachte boter (planta)

600 gr bloemsuiker

 Smelt de chocolade pastilles en de boter in aparte kommetjes in de micro oven. 
Opgelet dat je de temperatuur niet hoger zet dan 750°
Splits de eieren en mix de eidooiers, samen met de chocolade, de boter en de bloemsuiker met de staafmixer tot je een heel glad mengsel bekomt.
Klop nu de eiwitten stijf terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt.
Meng nu om en om de bloem en eiwitten onder het chocolademengsel. Klop niet te hard, zodat het mengsel luchtig blijft.
Smeer je springvorm van 22 cm in met boter en leg onderaan een stukje bakpapier.
Giet het mengsel erin en bak deze 55 minuten in een oven van 180°.
Laat de taart afkoelen en snij hem dan midden door.
Maak nu de crème au beurre, door de boter en bloemsuiker te mengen.
TIP: Je kan er eventueel cacao of kleurstof toevoegen. 
Smeer nu de onderzijde in met het mengsel en leg het bovenstuk er boven op.
Nu kan je de ganse taart insmeren met de creme au beurre en  je kan eventueel met de spuitzak en gekartelde spuitmondje de zijkanten decoreren.
Zet de taart in de koelkast om op te stijven.

Nu kan je de graffiti maken.....
Teken de springvorm over op een stuk bakpapier.
Smelt wat pure chocolade en maak een klein spuitzakje van bak papier.
Op deze you-tube link kan je zien hoe dit moet. 
 http://www.youtube.com/watch?v=Hsjr1WhHXU0
Spuit nu op de rand van je tekening een ring en daarna laat je je fantasie de vrije loop om de ring op te vullen. Ik heb krullen gedraaid.
Laat dit opstijven in de koelkast en haal  dan je kunstwerkje voorzichtig van het papier
en leg het op de taart. 


Kalfsblanket.
Smelt de boter in een pan en bak het kalfsvlees, dat in stukjes is gesneden goed aan.
Kruid goed met peper en zout
Haal daarna het vlees uit de pan en fruit in dezelfde pan de fijn gesneden ui glazig ( niet bruin) aan.
Rol de balletjes van het gehakt (gemengd met een eidooier en chapelure  en bak de in schijfjes gesneden champignons aan.
Neem nu een grote kookpot en doe het vlees, de uien, gehaktballetjes  en de champignons erin. Bestrooi met  bloem en overgiet met kalfsfond tot de ingrediënten onder staan.
Voeg er een takje tijm, een laurierblad, pezo, een lepel mosterd en een teentje look aan toe.
Laat dit ongeveer 1.5 uur op een zacht vuurtje sudderen tot het vlees zacht is.
Maak nu een roux van boter en bloem en overgiet met de jus van het vlees.
Kruid goed af met pezo en nootmuskaat en voeg er daarna het vlees aan toe.
Klop nu ene eidooier met 40 gr room op en roer dit mengsel onder je blanket.


Een huwelijk van chocomousse en tiramisu.
ingrediënten chocomousse:

100 gr chocolade
125 ml room
50 gr suiker
3 eieren

Ingrediënten tiramisu:

250 gr mascarpone
3 eieren
100 gr suiker

Bereidingswijze chocomousse:

Smelt de chocolade au bain marie. Klop ondertussen de eigelen samen met de suiker tot de massa wit kleurt.
 Roer er de gesmolten chocolade onder.
Laat deze niet te warm worden.
Klop het eiwit stijf en spatel het in 2 keer voorzichtig onder de chocolade.Klop de room half op en spatel die ook voorzichtig onder de chocolade. Giet de mousse in een glazen schaal en deze opstijven in de koelkast.



Bereidingswijze tiramisu:
Scheid de eierdooiers van de eiwitten.
Meng de eierdooiers met de suiker tot de massa wit kleurt en de suiker is opgelost.
Voeg nu de mascarpone erbij en mix verder tot een homogene massa.
Klop de eiwitten stijf op en meng ze voorzichtig in twee delen onder het mengsel, maar meng niet te veel. 

Giet de tiramisu over de gekoelde chocomousse
en be
strooi rijkelijk met cacao.

Luxe hamburger

Ingrediënten:
pistolets
kippenfilet
groene asperges
venkel
rode ajuin
Tomaat
mozzarella
mayo dressing met kruiden.

Snij de ajuin en venkel in dunne schijfjes en bak aan in een beetje boter.
Niet bruin kleuren
Bak de asperges in hun geheel aan op een zacht vuurtje in de pan
en doe de groentjes als ze beetgaar zijn in een potje met deksel zodat ze warm blijven.
Warm ondertussen de broodjes in de oven op. 
Snij de kippenfilets in dunnen plakjes, kruid ze met  kippenkruiden 
en bak ze in de pan.
Maak nu je hamburger als volgt: 
Smeer de dressing onderaan op je broodje.
Leg een sneetje kippenfilet, daarbovenop de ajuin, venkel, 
enkele asperges, een sneetje tomaat en een sneetje mozzarella
 en maak het broodje nu dicht met de andere helft. 





Mozartkugeln
Een heerlijke lekkernij met een kern van marsepein en pistachenootjes en omhuld met heerlijke donkere chocolade.
Ontstaan in 1890 door een bakker in Oostenrijk

http://www.mozartkugeln.org/

Ik ga ze klaarmaken op een makkelijke manier, maar de enige echte blijven toch de gouden bolletjes van dat mooie bergen landje.

Ingrediënten:
450 gr pure chocolade
100 gr hazelnoten
100 gr suiker
125 gr pistachenoten
125 gr poedersuiker
1 eiwit

Verwarm de oven voor op 180°
Rooster de hazelnoten 12 minuten goudbruin.
Karameliseer de 100 gr suiker in een steelpan en voeg de warme hazelnoten erbij.
Roer alleen maar op het laatste in de karamel.
Giet dit uit op een stukje bakpapier en laat dit afkoelen.

Maak nu de marsepein.
Maal de poedersuiker en pistachenootjes in de machine fijn en doe er dan het eiwit bij.
maal tot je een bol marsepein bekomt en kneed met de handen nog even door.
Rol nu je marsepein uit in ene lange slang en snij gelijke sneetjes af die je nu kan rollen tot bolletjes tot grote knikkers.
Als je nougatine ( notenkaramel) is afgekoeld maal je die goed fijn.
Rol nu de marsepeinen bolletjes in de nougatine en laat ze even opstijven in de koelkast.

Smelt nu 2/3 van de chocolade au bain marie.
Voeg de rest van de chocolade erbij zodat je een temperatuur bekomt van 32°.
Leg een stuk bakpapier klaar.
Nu rol je de marsepein bolletjes door de chocolade.
je kan je in je hand rollen, of je neemt ene cocktailprikker en dompel ze onder.
Laat de Mozartkugeln afkoelen op het bakpapier en bewaar ze in een blikken doos.
TIP: je kan in de marsepein een beetje likeur toevoegen.
Videe, koninginnenhapje, vol au vent, kippenpasteitje en nog zoveel namen kreeg dit gerechtje en zeg nu zelf wie eet dit nu niet graag.
Alles ligt al klaar. Twee soepkippen, een bakje champignons, 1 kg gehakt,  1 prei, 2 wortels, een paar stengels selder, uien, melk, pezo, kruidnagel, verse peterselie en 2 laurierblaadjes.

Snij de groenten in grote stukken en leg ze samen met de kippen in een grote kom. Overgiet met water tot alles onder staat en voeg de kruiden toe.
Laat dit 1,5 uur op een zacht vuurtje sudderen.
Controleer of de kip gaar is, door ze even uit de bouillon te halen en als het vocht dat uit de kip komt wit is, is de kip klaar.
Haal nu de kip uit het kookvocht en laat een klein beetje afkoelen.
Meng nu het gehakt met chapelure en een eidooier  en rol er balletjes van. 
Zeef een beetje kookvocht door een puntzeef. Daarin kan je de balletjes even mals koken.
Snij de champignons in stukken en bak ze aan in wat boter en kruid enkel met peper.
Nu kan je de kip van zijn vel en botjes ontdoen en in grote stukken trekken.
Trek de kip in stuken, gebruik geen mes.
Maak nu een roux met voldoende boter en bloem. Opgelet dat je boter niet bruin bakt. Blijf goed roeren tot je een koekjesgeur bekomt.
Bevochtig nu met je kippenbouillon die je door een puntzeef hebt gedaan. 
Ik zelf voeg er nog extra 1,4 liter melk aan toe. Een tipje voor de lijners, zo moet je nadien geen room gebruiken.
Laat de bouillon even doorkoken tot je de juiste dikte bekomt.
Voeg nu de champignons, de gehaktballetjes en de kip erbij en kruid goed met pezo en muskaatnoot.
Indien je geen melk hebt toegevoegd, kan je in de portie dat je dadelijk gebruikt room of citroensap bijvoegen.
Je hebt nu een grote kom met vol au vent voor ongeveer 10 personen die je in potjes kan verdelen en invriezen. 
Bij het opdienen zet je het vidé koekje even in de oven. 
   


Texaans Pecan-chocolade borrelhapje
500 gr pecannoten
20 gr gedroogde cranberies
2 eetlepels chilipoeder
1 snuifje zout
125 gr suiker
200 gr donkere chocolade

Week de nootje ongeveer een half uurtje in koud water.
Verwarm de oven op 170°
Laat de noten uitlekken in een vergiet en leg ze dan op een bakplaat voorzien van bakpapier.
Strooi er nu de chilipoeder, zout en suiker over en meng alles goed door elkaar.
Gebruik voldoende chilipoeder, zo bekom je een pikant borrelhapje dat goed afsmaakt bij je drankje. Laat dit nu 30 minuten roosteren in de oven.
Laat dit nu goed afkoelen. Hak nu de chocolade in grove stukjes, die je dan samen met de cranberry's onder je noten mengt. Als je niet zo graag een pikante smaak hebt, laat je gewoon de chilipoeder weg.

opgelet dit is zeer verslavend lol

Genieten nu van de heerlijke geur in je huis en de overheerlijke knabbels.


Zelfgemaakte krabsalade
Ik kreeg vorige week een mailtje  van een trouwe Buikzoentjesfan.
Ze vertelde me dat ze graag krabsalade eet, maar dat er altijd te veel mayonaise in de gekochte versie zit. Zelf krabsalade maken is heel simpel en heel snel gemaakt.

Ik koop altijd Chatka krab, omdat er heel veel stukken van de poten inzit en die de beste smaken bevatten, maar voel u zeker vrij om een andere soort van krab in blik aan te schaffen.
Duw de krab een beetje in stukjes met een vork en haal de eventuele platte doorschijnende schaaltjes van het skelet er tussenuit.
Hak nu 4 gekookt eieren fijn en meng deze onder de krab.
Maak nu verse mayonaise (recept staat hier in buikzoentjes) of neem een pot mayonaise en meng twee lepels onder het mengsel. 
Kruid goed met peper en zout en zet dit mengsel in een gesloten pot in de koelkast.



Banketbakkersroom
Banketbakkersroom, creme patessière of luxe vanille pap.
Met deze crème kan je heel veel variaties maken, zoals tompoezen, Berlijnse bollen, als onderlaag voor je taart enz....

ingrediënten:
1 vanillestokje
500 ml melk
150 gr suiker
4 eidooiers
2 eetlepels bloem

Haal de pitjes uit het vanillestokje en doe dit samen met de melk en de helft van de suiker aan de kook.
Roer in een andere kom de eierdooiers met de andere helft van de suiker goed los en voeg daarna de bloem erbij.
Giet nu een klein beetje van je gekookte melk bij het eimengsel, roer goed door en giet dan dit in je kom met melk. breng nu alles terug aan de kook en laat op een laag vuurtje dit even  garen.
Giet het mengsel nu in een glazen kom en dek af met cateringfolie, zodat er geen velletje op komt.


Marsepein
150 gr amandelen
150 gr poedersuiker
1 eiwit
2 druppeltjes oranjebloesem- of 
rozenwater

Hak de amandelen en poedersuiker fijn in ene hakmachine.
Voeg daarna het eiwit en het rozenwater erbij tot je een stevige bol bekomt.
Als je de marsepein uit de machine haalt, kneed je deze nog even goed, met behulp van poedersuiker. Dit om plakken tegen te gaan.
Laat opstijven in de koeling.
Indien je de marsepein graag een kleurtje geeft kan je dit met bietensap of natuurlijk voedingskleurstof. 



Een handig lijstje van spuitmondjes.


Vogelnestjes met tomatensaus

Kook je eitjes hard, pel de eitjes en laat ze afkoelen.
Meng je gehakt met één eigeel en 
chapelure en kruid met peper en zout.
Rol nu een bal van gehakt rond het ei. Zorg dat je gehakt goed stevig in een bal rolt.
Bak nu de vogelnestjes in bakboter en vergeet de kruiding niet. 
Ik serveer hier een tomatensaus bij.
Snij enkele uitjes in fijne reepjes en bak ze glazig in wat olie.
Voeg nu de blikjes tomatenblokjes, een lepel tomatenconcentraat en
een koffielepel suiker erbij.
Kruiden met verse tijm, basilicum, oregano en pezo.
Laat de saus 15 minuten zachtjes pruttelen op het vuur.
Nu kan je naar keuze de saus even doormixen en daarna de pulp verwijderen door de saus nog even door een zeef te doen, of zoals ik gewoon zo afwerken en kruiden met peper en zout.   


Een natte chocolade cake.
Benodigdheden:

120 gr bloem
6 eieren
200 gr pure chocolade
210 gr boter
200 gr suiker

Verwarm je over voor op 180°
Smelt de chocolade en boter au bain marie
ondertussen klop de je eieren en suiker op tot een witte massa
Nu voeg je de chocolade massa bij de eieren terwijl je alles goed mixt.
Zeef nu de bloem en voeg deze bij het mengsel.
Smeer nu je cakevorm in met boter, bestuif met bloem
en giet het cakemengsel erin. Bak de cake 45 minuten.
Als de cake uit de oven komt bestuif je deze met poedersuiker.
Vispannetje met broccoli
Ingrediënten

0,5 kg scampi
2 stukken kabeljauw of pangasiusfilet
1 broccoli
50 gr bloem
50 gr boter
Witte wijn
3 eigelen
1 dl room
Gemalen kaas.

Blancheer je stukjes broccoli tot ze half gaar zijn. 
Maak een roux van boter en bloem en voeg er 1/2 water en 1/2 witte wijn aan toe, zodat je een dikke gebonden saus krijgt.
Goed kruiden met peper, zout en muskaatnoot.
Maak nu een tweede binding door de eierdooiers en room te mengen.
Voeg deze toe aan de saus. Proef nog eens extra voor de juiste kruiding.
Leg nu je stukjes vis, scampi's en broccoli in een ovenschotel en giet je saus er over.
Strooi er rijkelijk de gemalen kaas over en zet deze 15' in een oven van 200°.
  
Deze leuke Wilton structuurvorm is een echte aanrader voor ons hobby bakkertjes.
Je kan het gebruiken om marsepein, fondant of zelfs chocolade decoratie mee te maken.
In de winkel zag ik een demonstratie met dit vormpje. Ze maakte een prachtig marsepeinen kleedje voor een barbietaart.............en dat bracht me op leuke ideetjes.......  


Hemelse rijstpap

Volgens het oude volksgeloof krijgen we in de hemel rijstpap met gouden lepeltjes.Waar is de tijd dat ik thuis kwam van school en figuurlijk in de kom met rijstpap dook die mijn Oma op het gasfornuis klaar maakte? Rijkelijk bestrooid met bruine suiker smulde mijn grootouders hun stenen kommetje leeg.
Ze maakte de rijstpap klaar met de beste ingrediënten. Ik kreeg dan een centje en een melkkruik in mijn handen en mocht dan zelf bij de boer om verse melk gaan.
Met de feestdagen kreeg die zelfde rijstpap de naam " fabiolaschotel.
Ze stortte dan de rijstpap in een platte schotel, garneerde het met mandarijntjes uit blik en vers geklopte slagroom.
Hier kan je mijn recept vinden van hemelse rijstpap met een gouden lepeltje.

Ingrediënten:
100 gr dessertrijst
1/4 cocosmelk

500 ml melk
1 vanillestokje
snuifje zout
enkele draadjes safraan voor de kleur
en suiker naar smaak

Doe de cocosmelk en verse melk in een kom en zet op het vuur. Breng dit aan de kook en voeg er dan de rijst, de pitjes van het vanillestokje, safraan en zout aan toe. Laat dit 40 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Regelmatig omroeren.
Voeg er nu suiker naar smaak aan toe, nog even doorkoken en laat de rijstpap nu afkoelen.


Een sneeuwige sneeuwtaart
Heel makkelijk te maken en vooral heel lekker en luchtig taartje.

Ingrediënten:
Bladerdeeg
1 vanillestokje
250 ml melk
75 gr suiker
2 eierdooiers
1 eetlepel bloem

Voor de schuimlaag:
4 eiwitten
100 gr suiker

Rol het bladerdeeg uit en leg het in je bakvorm. Ik laat het bakpapier onderaan zitten.
Prik wat gaatjes in de bodem.
Bak deze 15 minuten blind in een oven van 200° en laat deze dan goed afkoelen.
Maak ondertussen je vulling.

Haal de pitjes uit het vanillestokje.
Breng de melk, het vanillestokje met de pitjes en de helft van de suiker aan de kook.
Mix de rest van de suiker met de eierdooiers schuimig en meng er dan de bloem doorheen.
Verwijder het vanillestokje uit de melk en schenk de melk bij de eierdooiers en roer goed door. Giet het mengsel nu terug in de pan en laat deze verder garen al roerend op een laag vuur. Giet nu het mengsel in een andere kom en laat dit goed afkoelen.
Als de vulling en het deeg goed afgekoeld is, kan je de vulling in de  vorm gieten en goed verdelen.
Klop nu het eiwit op met de mixer en voeg er de helft van de suiker bij. Als het eiwit voor de helft stijf is, giet je er de rest van de suiker bij en klop je de massa verder tot je streepjes kan maken.
Giet het eiwit op je taart en verdeel dit tot in de koekjes. 
Nu kan je de sneeuw op je taart een kleurtje geven, door deze te branden met een  mini-brandertje of zet je de taart even in je oven onder de grill.

Zandkoekjes



ingrediënten:

675 gr bloem
225 gr bloemsuiker
 eiwit van 3 eieren
gekonfijte kersjes, noten, chocolade druppels
1 vanillestokje
550 gr zachte boter

Verwarm de oven voor op 180°C. 
Verwijder de zaadjes uit het vanillestokje en vermeng met de bloemsuiker en boter. Voeg de helft van het eiwit en de helft van de bloem toe. Meng zacht onder elkaar. Voeg vervolgens de rest van het eiwit en de bloem toe en meng alles tot een luchtig deeg.
Neem nu een spuitzak met mondstuk naar keuzen en spuit de koekjes in een vorm naar wens. Daarna kan je ze decoreren met de kersjes, chocolade of noten. 
Bak de koekjes 10 minuten in de oven en laat daarna goed afkoelen.





Picknicken in mijn zelfgemaakte tent was het liefste wat in de zomermaanden bij mijn Oma en Opa deed. Bompa maakte dan samen met mij een tent van oude legerzeilen en mijn Oma maakte dan de lekkerste appel croques 
en serveerde die dan samen met een drankje in mijn tent.
Natuurlijk ben ik niet gestopt met appelcroques te eten, want elke keer als ik ze nu zelf maak, zit ik in gedachten weer als klein meisje bij mijn Oma.

Mijn Oma haar verwenreceptje:
Snij een granny smith appel in dunne schijfjes.
Smeer een dubbele boterham met smeerboter en leg één kant van de boterham vol met appelschijfjes. Strooi rijkelijk fijne kristalsuiker over de appel en leg nu de 2de boterham erbovenop. Bak in een croquemachine voor enkele minuutjes.
TIP: Je kan tussen de appel ook nog enkele zwarte chocolade blokjes leggen
OF je kan op de appel een beetje kaneel strooien.       


Zwarte chocolade smelten au bain marie.
Je appels wassen en zorgvuldig drogen en een houten  stokje in steken.
(Ik heb hier een Chinees eetstokje gebruikt)
Daarna de appel in de chocolade doppen, overtollige chocolade laten aflopen
en laten stollen op bakpapier of op een laagje chocolade hagelslag.
Tip: Dit kan je ook met aardbeien, druiven en bananen. 


Mijn sneeuwtaart kreeg dit jaar een retro look.

De Kerstman was zo lief om dit prachtig boek
 onder mijn boom te leggen.
Kerst-amuse

Rolletje van ei en gerookte zalm

ingrediënten:
Eieren
room
pezo
Gerookte zalm
kruidenkaas


Bak een grote omelet met de eitjes, een lepel room en peper en zout.
Laat deze koud worden.
Leg de omelet op een stuk allufolie en
smeer nu over de ganse omelet kruidenkaas en leg daarover gerookte zalm.
Nu kan je voorzichtig het ei stevig oprollen en daarna in de allufolie nog eens extra inrollen zodat deze stevig vast zit.
Leg dit nu enkele uurtjes in de koelkast.
Bij het serveren, rol je de rollade uit de folie en snij je dunne plakjes die je dan op een lepeltje serveert.
TIP: snij je plakjes met een zeer scherp mes of een elektrisch mes.

Sterrentoastje met gerookte kip

Ingrediënten:
Verse bieslook
125 ml zure room
1 stuk gerookte kipfilet
1 geroosterde paprika ( te koop in glazen pot)
8 sneetjes wit brood
olijfolie
ster uitsteekvormpje
 

Snij de helft van de bieslook in fijne stukjes en meng deze door de zure room.
Kruid af met peper en zout.
Snij nu de kippenfilet in 16 dunne sneetjes
Snij één gerookte paprika in dunne reepjes.
Bestrijk het brook met olijfolie en rooster deze aan beide zijde in de oven.
Steek uit elke sneetje brood een sterretje met je uitsteekvorm en bestrijk ze met de bieslookroom.

Stapel nu als volgt.....een sterretje, een sneetje kip, een paprika.
Stapel zo twee belegde sterretjes op elkaar, druk goed aan en werk af met enkele bieslooksteeltjes en een klein schepje bieslookroom.
Serveer op een klein amuse schoteltje en steek eventueel een cocktailprikker in het geheel.



tartaar van haring en appel

Een fris hapje dat in een glaasje wordt geserveerd.

ingrediënten:

2 haringen

1/2 appel granny smith

2 kleine uitjes

citroengras

Handvol verse koriander

maisolie

witte wijnazijn

Citroensap



Snij de appel in kleine blokjes met de schil er nog aan.

Menge wat citroensap met water en giet dit over de appel.

Snij de haring in blokjes van 1 cm.

Pel het citroengras tot je aan het zachte gedeelte komt en versnipper deze samen met de koriander heel fijn.

Maak nu een marinade van het citroengras, de koriander, de olie en een weinig witte wijnazijn en kruid goed af met peper. Meestal is zout niet nodig.

Giet dit alles over de haring en de appel en laat dit minstend een uurtje marineren in de koelkast.

Serveer dit heel koud in een apero-glaasje

en garneer met een blaadje koriander en twee à drie kerstomaatjes op prikker, die je de zijde in het glaasje zet.



Kerstomaat en mozzarella spiesje




Ingrediënten: (4 pers)

1 doosje kerstomaten

1 doosjes mozzarella in bolletjes

Verse basilicum

olijfolie



Was de tomaatjes en laat de mozzarellabolletjes goed uitlekken.

Hak een beetje basilicum fijn en meng deze met olijfolie en kruid met peper en zout.

Prik de tomaatjes en de mozzarellabolletjes op een cocktaiprikker, met elke keer een blaadje basilicum ertussen.

Leg deze elke apart in een mini serveerschoteltje of glaasje en overgiet met de olie.

Kerst-voorgerechtje


Kalfstartaar met coquilles, advocadocréme en kappertjesappel
 
Ingrediënten:
voor 4 personen

150 gr kalfsvlees
4 verse coquilles
1 avocado
sap van 1 limoen
 zure room
1 bosje krulpeterselie
4 kapperappeltjes
1 bosje basilicum
olijfolie en maisolie
1 fijngesnipperd sjalotje
1 teentje look
pezo en grof zout

Snij je kalfsvlees in fijne blokjes met een scherp mes. Liefst niet met de machine hakken, want dat maakt het vlees papperig. Kruid met peper en zout. Voeg er wat gehakte peterselie en wat olijfolie aan toe en zet in de koelkast.
Schil nu de avocado en mix deze in de blender.
Meng deze met een schepje zure room en breng op smaak met zout, cayennepeper en limoensap.
Doe de creme in een spuitzak met een kleine spuitmond en zet in de koelkast.
Pluk nu de blaadjes van de basilicum en mix deze in ene blender samen met de sjalot, peper en zout, knoflook en wat olijfolie.
Haal nu alles uit de koelkast en plaats op je bord een uitsteekring.
Daar doe je de tartaar in en duw je de massa goed aan.
Haal de ring nu weg en dep de coquilles met wat keukenpapier droog.
kruid goed met pezo en bak ze ongeveer 1 minuutje aan beide kanten aan.
Leg je coquilles boven op je tartaar.
Leg naast de tartaar een kapperappeltje, een blaadje basilicum en werk af met enkele toefjes avocadocreme, enkele druppels olijfolie en de basilicumolie.

Scampi's in een roos zwembadje.
Ingrediënten:
Scampi's
Room
ketchup
currypoeder
cognac
peterselie
teentje look
Pel de scampi's tot aan het staartje en snij het bloot gedeelte midden door, zo krijgen ze een mooie feestelijk vorm om te decoreren.
Bak de scampi's een minuutje aan beide kanten in olijfolie en kruid goed met peper en zout.
Giet nu een klein beetje cognac in de pan en voor de durvers flambeer ten harte lust. OPGELET vergeet de dampkap niet uit te zetten!!!!
Als de alcohol verdampt is, doe je de fijngesnipperde look erbij
en dadelijk daarna de room, twee soeplepels ketchup
en zeer goed afkruiden met currypoeder.
Laat dit inkoken tot de gewenste dikte, strooi er wat vers gesnipperde peterselie over en serveer met een stukje frans brood.

Salade van zalm

ingrediënten: ( voor 4pers)
150 gr rucola
150 gr veldsla
1 busseltje kervel
1 bosje radijsjes
Gerookte zalm
Sap van 1/2 limoen
3 eetlepels druivenpitolie
1 eetl.notenolie
Was de kervel, rucola en veldsla en droog hem goed.
Snij de radijsjes in heel dunne plakjes.
Snij de gerookte zalm in lange slierten.
Kleur de pijnboompitten in de pan en laat afkoelen
Meng de druivenpitolie, notenolie en het limoensap en breng op smaak met pezo.
Verdeel nu de sla-mengeling in mooie kommetjes, strooi er de pijnboompitten,  radijsschijfjes er over en op het laatste de zalmslierten.
Overgiet dit alles (net voor het opdienen) met de oliemengeling en strooi er nog wat grof zou over voor smaak.



Kerst- zwembadje






Waterkerssoep
Ingrediënten:
Voor 4 personen
2 busseltjes waterkers
1 ui
1 eetlepel bloem
250 ml melk
1 kippenbouillonblokje
1 eetlepel pijnboompitten
4 plakjes parmaham
pezo
room
Was de waterker en hak hem fijn. ( hou een klein beetje apart)
Snipper de ui en fruit deze aan in een beetje boter. Strooi de bloem erover en blijf even doorroeren. Voeg nu al roerend de melk erbij en ongeveer 500ml water en het bouillonblokje. Breng de soep aan de kook en laat deze 5 minuutjes zachtjes doorkoken.
Rooster nu de pijnboompitten goudbruin zonder boter in een pan en doe ze dan in een kommetje apart. Bak dan de ham in de zelfde pan knapperig bruin, neem ze daarna uit de pan en breek in stukjes.
Voeg nu de waterkers aan de soep toe. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
Doe nu enkele lepels soep in een soepbord en garneer met wat pijnboompitten, een eetlepel room en werk af met stukjes parmaham en een takje waterkers.

Kerst-kalkoentjes

Kalkoenfilet in bladerdeeg

Het lijkt veel werk maar het valt super goed mee en is zeker het pronkstuk van je menu
en wat heel belangrijk is voor de kok.....je kan het de dag voordien klaar maken
en de dag zelf moet je het alleen nog maar bakken, serveren en opeten.

Ingrediënten:
Een stuk kalkoenfilet/gebraad
een bakje champignons
Gerookt dun gesneden spek
Verse peterselie
Sjalotten
Verse rozemarijn
Veenbessengelei
2 lagen bladerdeeg
 eitjes

Neem je kalkoenfilet en snij er een inkeping in, zodat je een zakje in het midden krijgt. 
kruid goed aan alle kanten met peper en zout.
Dan vul je het zakje met de veenbessengelei en vouw je het geheel dicht.
Maak alles vast met een touwtje of enkele cocktailpikkers.
Leg dit op de bakplaat en strooi er nog wat tijm en olijfolie op.
Bak de kalkoen ongeveer 70 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °.
Haal daarna de prikkers eruit en laat volledig afkoelen.
Het is heel belangrijk dat het vlees koud is, voor je het in het bladerdeeg doet.
 Snij nu het spek in kleine reepjes, hak de sjalotten fijn en de champignons en peterselie hak je  apart in de machine fijn.
Doe olijfolie in een pan en bak het spek goudbruin aan. Strooi er de verse rozemarijn bij.Giet dit even in een kommetje apart.
Bak nu in dezelfde pan de champignons aan. Voeg een klein klontje boter toe en bak tot het vocht  er volledig uit is.
Doe nu de champignons, de peterselie en de uitjes bij elkaar, meng goed en laat dit allemaal goed afkoelen. 
Leg nu één bladerdeegplak op je bakplaat, waar een bakvel of bakpapier op ligt.
Smeer nu de helft van je duxelle (champignonmix) op je bladerdeeg. Let op dat je de randen vrij houd. Leg daarop je vlees en smeer de rest van je duxelle bovenop je vlees.
Smeer de randen van het bladerdeeg in met losgeklopt eigeel. Leg nu de rest van je bladerdeeg op je vlees en druk goed aan.
snij nu de randen wat in ene ovale vorm, maar let op dat je ze niet te kort tegen het vlees afsnijd. Neem nu ene vork en duw de randen volledig rondom even in, zodat je streepjes bekomt.....of vouw duimdikte de randen stukje voor stukje om, zodat het een vlecht vormt.
Smeer het geheel in met het eimengsel. 
TIP: De creatievellingen kunnen met de overschotjes van het bladerdeeg nog een strik maken om boven op het pakketje te zetten. 
Zet dit nu in de koelkast zonder het af te dekken.
Op Kerstdag kan je het 50 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 180°.
Snij het vlees aan tafel in sneden van 1.5 cm dik.

Kerst-snoepjes
 ijsroomsoesjes
Mijn kapster vroeg me vandaag hoe je ijsroom in je soesjes krijgt.
Vandaar dit receptje voor jullie.

Ingrediënten:
60 gr solo in blokjes gesneden
130 gr gezeefde bloem
4 eieren

Zet je oven op 200°
Breng in een kookpot 250 ml water aan de kook en laat er je boterblokjes in smelten.
Meng nu met een spatel de gezeefde bloem eronder tot het beslag van de bodem af komt.
Neem nu je pot van het vuur en roer heel krachtig de eieren er één voor één er onder. Het volgend ei pas toevoegen wanneer het vorige ei er goed onder geroerd is.
Laat het beslag nu afkoelen en bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmatje.
Neem nu een spuitzak met grote ronde spuitmond en
spuit kleine hoopjes van ongeveer 3 cm groot. Laat ongeveer 3 cm tussen elke soesje.
Bak nu de soesjes 12 minuten.
Neem de soezen uit de oven en laat ze goed afkoelen op een bakrooster.
Maak nu verse ijsroom in de machine.
(Ik heb dit recept van iemand gekregen, maar zelf nog niet gemaakt bij gebrek aan ijsmachientje :-)

Ingrediënten:
Voor 10 personen
 5 dl melk
 150 gr griessuiker
  2 eieren
 2 eidooiers
 1 vanillestok
 2 dl room
 Breng de melk met het opengesneden en uitgeschraapte vanillestokje aan de kook.
Klop ondertussen de eidooiers, eieren en de griessuiker tot ruban.
Wanneer de melk kookt neemt men er een 10% (= 5 cl) van af en voegt men deze bij de eiermassa. De ruban met de afgenomen melk goed, maar zeer kort mengen met een spatel. Dit mengsel bij de resterende melk gieten. Op een zacht vuurtje zetten en het mengsel een lichte binding geven door regelmatig met een spatel te roeren.
Deze massa verder afroeren tot de crème de rug van de spatel bedekt houd.
Wanneer de massa de juiste dikte heeft bereikt neemt men deze van het vuur.
De vanillestok verwijderen en de room aan toevoegen.
De ijsroom zo vlug mogelijk laten afkoelen in de koelkast.
Daarna in de ijsmachine brengen en afdraaien.

Dadelijk na het afdraaien is de ijsroom nog zeer smeurig en het is dan dat je goed de ijscreme in de soesjes kan brengen. 
Maak een klein gaatje in de onderkant van het soesje en spuit met behulp van een spuitzak met ronde spuitmond de ijscreme in de soes.
Zet daarna onmiddellijk de soesjes in een afgesloten doos in de vriezer.
Tip: deze kan je nadien opdienen met  warme chocoladesaus.

Snicker zachte ijsroom

Deze lekkernij kan je maken zonder ijsmachine.

Ingrediënten:
3 repen snickers 
50 gr zwarte chocolade
4 eieren
50 gr suiker
vanillestokje
500 ml room


Hak de snickers in stukken en smelt deze samen met 50 gr pure chocolade in een kom au bain marie.
Bewaar er een deel om achteraf bij te voegen.
Doe in één kom de eidooiers samen met de suiker en de zaadjes van één vanillestokje en roer goed door.
In de andere kom die je het eiwit met een mini snuifje zout dat je tot schuim klopt. 
Neem nu een derde kom en klop de slagroom op.
Meng nu het eiwit met de eidooiers en daarna giet je de slagroom erbij.
Giet nu de helft van het mensel bij de gesmolten snickers. Even roeren en doe dan de rest van de massa erbij, maar roer dan heel voorzichtig, zodat je een marmereffect bekomt.
Giet alles in een kom ( die vriezer bestand is) en strooi de overschotjes van de snickers erover en zet de kom met deksel in de vriezer.
Haal het een half uurtje voor opdienen uit de vriezer. 

   
Een nieuw boek op mijn boekenplank
Wat kan je nog meer doen met kruidnoten?
Een aanrader.



Pepernoten

Iedereen kent de Sint zijn lekkernijen, zoals de chocolade, marsepein en speculaas. In Nederland hebben ze daar nog een extra zoetje bij en dat zijn de pepernoten.
Wij Belgen gaan die meestal in Scherpenheuvel halen.
Een lieve Rotterdamse vriendin Diane, heeft me dit heerlijk pepernoten recept gegeven en ik moet zeggen, het is een groot succes en je huis ruikt heerlijk na het bakken.

Ingrediënten:
150 g boter
125 g bruine basterdsuiker
10 g speculaaskruiden
250 g zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels melk

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.
Laat dit deeg even opstijven in de koelkast, zo is het makkelijker om de balletjes te rollen.
 Bekleed de bakplaat met bakpapier of siliconenmat. Maak van het deeg mini kleine balletjes van 0.5 cm. Leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat.
Bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en lichtbruin

Een variatie op deze pepernoten

Maak dezelfde pepernoten, maar rol de balletjes ongeveer 1.5 cm groot.
Maak nu een ganache.
Ingrediënten:
 250 gr pure chocolade
250 gr room
3 eetl.likeur naar keuze
 Breng de slagroom aan de kook en giet deze al roerend over de chocolade.
Als alles goed gemengd is, doe je de likeur erbij.
Laat nu je ganache 2.5 uur afkoelen.
Elk half uurtje ga je in de ganache roeren, zo kan je zelf de dikte in het oog houden.
Als je de juiste dikte hebt, breng je de ganache met een lepeltje op een pepernoot en zet je er een ander pepernootje erbovenop.
TIP: Je kan de ganache ook maken met witte chocolade, maar dan gebruik je 650gr witte chocolade en 225 gr room.


Choco met gehakte pistachenootjes

In mijn ontbijt zit elke dag een boterham met choco
en daar bovenop hagelslag.
Het is een combinatie, waar de meeste mensen gek vanop kijken.
Ik eet het al mijn hele leven en mijn zoon heeft die gewoonte gewoon overgenomen
Het is zoals wij tweetjes hier thuis zeggen
" niets beter dan een boke met choco en stronkes"

ingrediënten:
100 gr gepelde pistachenootjes
120 ml half volle melk
50 gr zwarte chocolade
40 gr vloeibare honing

Kook de nootjes in de melk. Dit zal 3 minuutjes duren.
Giet de melk eraf in een andere kom en pel de nootjes.
Doe de melk en de nootjes in een blender.

Laat nu de chocolade au bain marie smelten.
Giet de gesmolten chocolade heel voorzichtig bij de nootjes,
die nog steeds in de blender maalt.
Doe op het laatste de honing erbij en meng nog eens goed door.




Hertensteak met chocoladesaus

Een heerlijk gerechtje met chocolade, waar je met de feestdagen
 zeker je gasten mee kan plezieren.



Voor 4 personen
 ingrediënten:



4 herten steak's

bakboter

Voor de saus:

100 gr balcamico

1 eetlepel appelsiroop

50 gr zwarte chocolade druppels

150 gr wildfond



Die in een steelpan de balcamico en laat dit koken.

Voeg de appelsiroop erbij en laat even doorkoken.

Voeg nu de chocolade aan de saus toe en laat die even smelten.

Voeg nu de wildfond er bij, kruid met peper en zout

en laat deze even doorkoken.

Kruid nu je steak met peper en zout

en bak deze in de boter.

De beste baktijd is ongeveer 4 minuten aan elke kant,
zodat de steak roze blijft.
Leg de steak uit de pan en laat deze 5 minuutjes rusten onder allufolie.
Serveer de steak op een bord en overgiet met de chocolade saus.
Tip: Je kan hierbij verse kroketjes en gestoomde groentjes serveren.


Chocolade truffels


ingrediënten:


400 gr zwarte chocolade
1 eetlepel boter
2 dl room
chocolade schilfers, hagelslag, cacao of cocos.

Warm de room, de boter en de chocolade op in een steelpan
en laat deze lichtjes opwarmen.
Naar keuze kan je een beetje likeur, appelsiensap of wat gehakte nootjes toevoegen.
Laat deze massa een nachtje in de koelkast opstijven.
De volgende dag, laat je de chocolade even op kamertemperatuur komen
en rol je bolletjes met behulp van twee koffielepeltjes
rol de truffeltjes daarna in de cacao of hagelslag.
Je kan deze ook in witte chocolade maken.

Een leuke tip: Je kan de truffels wat feestelijker maken,
door ze te serveren als een lolly.
Je rolt de truffelpasta in bolletjes,
rol ze in cocos en steek er daarna een stokje in,
waar je een lstrikje met mini naamkaartje aan hangt .     


Zelf gemaakte kroketten 

Met de feestdagen, verjaardagen of op feestjes, zorg ik meestal voor verse kroketten.
Omdat het een groot werk is, maak ik ze in een grote hoeveelheid en steek ik ze zoals je hier ziet, op schoteltjes in de vriezer. Als ze ingevroren zijn, kan ik ze van de plateau afhalen en in doosjes steken. Dit doe ik omdat ze los van elkaar zouden invriezen en daarna dus veel makkelijk kunnen gebakken worden.
Je kookt een grote pot aardappelen. Ik gebruik meestal een bloemige aardappel zoals bintjes. Als de aardappelen gekookt zijn, giet je ze af en laat je ze even drogen op het vuur. Ik draai ze zelf door een goede ouderwetse passe-vite.
Daarna goed kruiden met pezo en muskaatnoot.
Voeg er een goede schep boter door, maar GEEN melk.
Nu kan je starten met de kroketten maken, terwijl de aardappelen nog warm zijn.
Dus haal je machientje maar uit de kast.
Ik leg meestal al enkele plateaus klaar, waar ik de kroketten open opleg. Dus niet stapelen. Ik snij de kroketten op ongeveer 6 cm af, maar dat kan je variëren zoals je zelf wil.
Daarna zet ik twee kommen klaar. Eéntje met losgeklopte eieren en ééntje met chaplure.
Rol de kroketten nu voorzichtig eerst door de eieren en daarna door de chaplure.
Ik gebruik meestal één hand voor de chaplure en één hand voor de eieren.
Nu kan je ze de dag zelf of morgen vers bakken of gewoon invriezen voor een volgend feestje.



Mayonaise
Sommige mensen zien er tegenop om zelf verse mayonaise te maken.
Daar bestaat een een super goede oplossing voor, waardoor iedereen overtuigd van is, dat het werkt.
Ingrediënten:  

3 eidooiers
2 eetlepels lauw water
1 grote eetlepel mosterd
Een scheutje azijn
peper en zout
300 ml arachideolie

Neem een smalle hoge pot en je staafmixer en doe daarin je eidooiers, daarna het water, mosterd, azijn en kruiden.
Zet de staafmixer tot hellemaal onderaan en klop zachtjes de massa eventjes los.
Neem nu in je andere hand, de olie en giet die heel voorzichtig erbij, terwijl je de staafmixer kleine stukjes ophoog en omlaag beweegt.
Een tip voor de mensen die geen staafmixer hebben, of waar de mayonaise toch geschift is geraakt.
Meestal  gebeurd dit doordat je te snel je olie bij de eitjes voegt.
Indien je mayonaise schift gooi deze dan NIET weg
Neem een andere glazen kom met een bodem water erin.
Doe heel voorzichtig beetje bij beetje je geschifte mayonaise er bij en klop met de klopper zonder stoppen.
Je zal zien, dat je mayonaise de juiste dikte terug krijgt.



Sabayon
Een zoet dessert, waarbij je je polsen een stevige training krijgen
en mijn overbuur blij van wordt.

Benodigdheden: per persoon

 1 eigeel
1 half eierdopje suiker
1 half eierdopje witte wijn
0.5 half eierdopje marsala

Doe de eigelen met de suiker en de 2 vloeistoffen in een hoge steelpan.
Zet  op het vuur en klop de massa met je klopper in een 8 vorm tot schuim.
Zet regelmatig je pannetje van/naast het vuur, zodat de eigelen niet beginnen te stollen.
Giet de schuimige massa in een mooi cocktailglas
en serveer met een grote lepel.


 
Les oeufs cocotte


Een heerlijk ontbijtje in de oven.

Zet je oven op 190°
Neem enkele vuurvast kleine potjes en smeer ze in met boter.
Doe nu in elk potje één eitje ( opgelet dat de dooier niet stuk gaat)
Giet daarover volle room, tot het eitje bijna onder staat.
Let op !!!! dat het volle room is.
Kruid met peper, zout en een druppeltje truffelolie.
Bovenaan een de potjes bedekken met geraspte kaas.
Zet deze potjes in een grote ovenschaal, die je vult met heet water.
De potjes gaan dus au bain marie in de oven.
Laat deze ongeveer 11 minuutjes garen voor nog een lopend eitje en 20 minuutjes om een hard gekookt eitje te bekomen.
Serveer dit aan je huisgenoten met een vers gebakken toast, 

of met in paardjes gesneden brood.

TIP: Je kan heel veel variatie aanbrengen in dit ontbijtje, zoals gebakken spekjes, broccoli of wat uisnippers toe te voegen.


Zelfgemaakte cocos-rotsjes...
een heerlijk eerste zoentje voor je buik.

Benodigdheden:
250 gr geraspte cocos
200 gr suiker
1 zakjes vanillesuiker
4 à 5 eiwitten

De cocos, suiker en de vanillesuiker mengen in een grote kom.
De eiwitten apart los opkloppen. ( niet tot sneeuw)
Daarna alles samen mengen en bolletjes van ongeveer 3 cm rollen.
Op een bakpapier leggen en 12 minuutjes bakken
 in een voorverwarmde oven van 175°.  



Pompoen cupcakes


Benodigdheden:

250 gr bloem
125 gr blonde suiker (cassonade)
175 gr griessuiker
225 gr gesmolten boter
4 eieren
1 t.lepel gember
1 t.lepel kaneel
1 t.lepel zout
1/4 t. lepel muskaatnoot
1 t.lepel bicarbonaat
500 gr pompoen ( liefst butternut)

Schil en snij de pompoen in stukken en wikkel deze in aluminiumfolie
en zet het 35-45 minuutjes in de oven op 190° tot de pompoen gaar is.
Laat het vlees een beetje afkoelen en mix alles in een blender.
Doe ondertussen de bloem, soda en kruiden in een kom en meng deze massa.
Breek in een ander kom de eitjes en klop deze los met de twee suikers.
Daarna de pompoenpulp bijvoegen en de gesmolten boter, die je wat hebt laten afkoelen. Meng nu de droge ingrediënten erbij en roer tot de klonters weg zijn.
 Zet de papieren cupcakes vormpjes in de bakvorm
en vul deze tot 5 mm onder de rand met het deeg.
 Bak 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 175°
Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn en laar volledig afkoelen. 


Creme brulee




Benodigdheden:

 375 ml melk
375 ml room
100 gr suiker
1 vanillestokje
8 eidooiers ( eiwit gebruiken we niet)
Voor de afwerking: 1 lepel bruine suiker en 1 lepel witte suiker

Doe de room, melk en suiker samen in een kookpot.
Snij het vanillestokje open en haal de heerlijk geurende pitjes eruit,
die je dan bij je mengsel doet.
(smijt je vanillestokje niet weg, maar steek deze in je pot met kristalsuiker,
zo bekom je heerlijke vanillesuiker)
Zet je mengsel op een matig vuurtje ( gewoon even opwarmen, dus niet koken)
Zet ondertss je oven op 90°
Doe je eidooiers in een andere pot en klop deze lichtjes op.
Doe nu je roommengsel bij de eidooiers en roer alles door elkaar.
Zet nu je ovenschaaltjes op de ovenplaat in de oven
en giet de schaaltjes vol met je mengsel.
Laat deze 50 minuten garen in de voorverwarmde oven van 90°
Als ze goed opgesteven zijn, kan je zien door met de schaaltjes even te schudden,
haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen in de ijskast.
Vlak voor het opdienen, leg je een dun mengsel aan van je twee soorten suiker en carameliseer je de massa met een Creme brulee brandertje of onder de grill.
Tip: Serveer meteen na het carameliseren, anders zal de suiker terug zacht worden.

Marsepein patatjes

Benodigdheden:
200 gr gemalen amandelen
200 gr bloemsuiker
2 eetlepels rozenwater

Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze goed onder elkaar.
Rol deze massa in cateringfolie en zet in de koelkast
om op te stijven.
Nu kan je figuurtjes beginnen te maken
en of kleuren naar eigen smaak.


Een leuk ideetje: .....Rol de balletjes marsepein in kleine bolletjes,
daarna in cacao en je hebt heerlijke patatjes
of laat  je creativiteit je loop
en maak naar hartenlust enkele leuke figuurtjes.







6 opmerkingen:

  1. ik ga deze receptjes allemaal eens uit proberen zeker weten , de lekkere kroktjes heb ik alvast bij jou thuis mogen proeven en ze waren echt heel lekker xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er allemaal lekker uit hoor


    diaan xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. patsy een vraagje heb je deze gerechtjes allemaal zelf uitgeprobeerd ? De kalfstartaar lijkt me wel wat

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Chantal, elke receptje dat ik op de blog zet maak ik zelf ook klaar. Zo weet ik dat er iets moet aan veranderen en of het goed is.De kalfstartaar heb ik zelfs vorige week zondag nog gemaakt.
      Als je nog vragen hebt, laat het me dan maar weten hé.

      Verwijderen
  4. dit is om te testen of ik kan reageren op je blog.
    Ik ga eens anoniem proberen maar je weet dat je van mij komt, Monica ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. op mijn werk zie ik het ook!
    Nu post ik eens op een andere manier

    BeantwoordenVerwijderen