In "Buikzoentjes" laat ik jullie meegenieten van makkelijke recepten
die ik zelf maak en met jullie wil delen.
Ik kook elke dag een warme maaltijd en in het weekend tover ik gebak, taarten en snoepjes uit de oven.
Sommige gerechten zitten zomaar in mijn hoofd, andere vind ik in mijn prachtige kookboeken.
die ik zelf maak en met jullie wil delen.
Ik kook elke dag een warme maaltijd en in het weekend tover ik gebak, taarten en snoepjes uit de oven.
Sommige gerechten zitten zomaar in mijn hoofd, andere vind ik in mijn prachtige kookboeken.
Ik ben gek op nostalgisch keukengerei
en mijn collectie bakboeken sieren mijn keuken.
Veel kookplezier lieve lezertjes.
500 ml lichte rode wijn
500 ml ijskoude Sprite
1 citroen
1 sinaasappel
1 appel
1 kaneelstokje
aardbeien voor decoratie
1 kruidnagel
Was het fruit en snij de vruchten in kleine stukjes. Doe dit in een grote serveerkan of platte schaal. Voeg het kaneelstokje en kruidnagel er aan toe en giet de rode wijn erbij.
Laat minstens 30 minuten in de koelkast marineren, langer mag ook. Giet net voor het opdienen de koude Sprite erbij en enkele ijsklontjes.Decoreer je glazen met het fruit en eventueel met een nostalgisch parapluutje.
Luxe hamburger
Ingrediënten:
pistolets
kippenfilet
groene asperges
venkel
rode ajuin
Tomaat
mozzarella
mayo dressing met kruiden.
Snij de ajuin en venkel in dunne schijfjes en bak aan in een beetje boter.
Niet bruin kleuren
Bak de asperges in hun geheel aan op een zacht vuurtje in de pan
en doe de groentjes als ze beetgaar zijn in een potje met deksel zodat ze warm blijven.
Warm ondertussen de broodjes in de oven op.
Snij de kippenfilets in dunnen plakjes, kruid ze met kippenkruiden
en bak ze in de pan.
Maak nu je hamburger als volgt:
Smeer de dressing onderaan op je broodje.
Leg een sneetje kippenfilet, daarbovenop de ajuin, venkel,
enkele asperges, een sneetje tomaat en een sneetje mozzarella
en maak het broodje nu dicht met de andere helft.
Volgens het oude volksgeloof krijgen we in de hemel rijstpap met gouden lepeltjes.Waar is de tijd dat ik thuis kwam van school en figuurlijk in de kom met rijstpap dook die mijn Oma op het gasfornuis klaar maakte? Rijkelijk bestrooid met bruine suiker smulde mijn grootouders hun stenen kommetje leeg.
Ze maakte de rijstpap klaar met de beste ingrediënten. Ik kreeg dan een centje en een melkkruik in mijn handen en mocht dan zelf bij de boer om verse melk gaan.
Met de feestdagen kreeg die zelfde rijstpap de naam " fabiolaschotel.
Ze stortte dan de rijstpap in een platte schotel, garneerde het met mandarijntjes uit blik en vers geklopte slagroom.
Hier kan je mijn recept vinden van hemelse rijstpap met een gouden lepeltje.
Ingrediënten:
100 gr dessertrijst
1/4 cocosmelk
500 ml melk
1 vanillestokje
snuifje zout
enkele draadjes safraan voor de kleur
en suiker naar smaak
Doe de cocosmelk en verse melk in een kom en zet op het vuur. Breng dit aan de kook en voeg er dan de rijst, de pitjes van het vanillestokje, safraan en zout aan toe. Laat dit 40 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Regelmatig omroeren.
Voeg er nu suiker naar smaak aan toe, nog even doorkoken en laat de rijstpap nu afkoelen.
Een sneeuwige sneeuwtaart
Heel makkelijk te maken en vooral heel lekker en luchtig taartje.
Ingrediënten:
Bladerdeeg
1 vanillestokje
250 ml melk
75 gr suiker
2 eierdooiers
1 eetlepel bloem
Voor de schuimlaag:
4 eiwitten
100 gr suiker
Zandkoekjes
Natuurlijk ben ik niet gestopt met appelcroques te eten, want elke keer als ik ze nu zelf maak, zit ik in gedachten weer als klein meisje bij mijn Oma.
Mijn Oma haar verwenreceptje:
Snij een granny smith appel in dunne schijfjes.
Smeer een dubbele boterham met smeerboter en leg één kant van de boterham vol met appelschijfjes. Strooi rijkelijk fijne kristalsuiker over de appel en leg nu de 2de boterham erbovenop. Bak in een croquemachine voor enkele minuutjes.
TIP: Je kan tussen de appel ook nog enkele zwarte chocolade blokjes leggen
OF je kan op de appel een beetje kaneel strooien.
en mijn collectie bakboeken sieren mijn keuken.
Veel kookplezier lieve lezertjes.
INHOUD
Pavlovatoetjes met een rood hart
Kerst-Kaaskroketten
Ravioli met een currysaus
Kerst zandkoekjes
Preirolletje met spek en kaas
courgettetaart
Een gestolen pasta
Ovenschotel met kippengehakt en spek
Marsepein
Vispannetje met preisaus
Penne met curry en gehaktballetjes
Penne met balletjes
Taart voor de sneeuwliefhebbers
Eiwitschuimpjes met een zachte kern
Libanese balletjes
Gevulde gehaktbal met groene trofie pasta
Mexicaans broodjePee
Japanse Castella cake
shortbread met ganache
kleine cakjes met chocoladedruppels en amarettikoekjes.
ovenschotel met kip en krielaardappelen
maya brood bakken
Cocosrotsjes, maar dan net even anders
Oostenrijkse Kipferlkoekjes
wolkje van ei met brood paardjes
Chocolade fudge
Tostada met scampi
broodje geitenkaas
speculaas
Croque maar net even anders
Griekse pasta met kippensite
BBQ zoet zuur sausje
Pizza zonder pizzabodem
Witte en rode kool in diepvries bewaren
Chili con carne op z'n Vlaams
Kippenballetjes in tomatensaus
Metserskoek
Angel cake
Mexicaanse ceviche
Roses De Reims
zelf pizzakruiden maken
pizza van oud brood en koelkastoverschotjes
Speculaas cake
Sangria
Aardbeienconfituur
Chocolade graffiti cake met creme au beurre
Kalfsblanket
Mexicaans broodjePee
Japanse Castella cake
shortbread met ganache
kleine cakjes met chocoladedruppels en amarettikoekjes.
ovenschotel met kip en krielaardappelen
maya brood bakken
Cocosrotsjes, maar dan net even anders
Oostenrijkse Kipferlkoekjes
wolkje van ei met brood paardjes
Chocolade fudge
Tostada met scampi
broodje geitenkaas
speculaas
Croque maar net even anders
Griekse pasta met kippensite
BBQ zoet zuur sausje
Pizza zonder pizzabodem
Witte en rode kool in diepvries bewaren
Chili con carne op z'n Vlaams
Kippenballetjes in tomatensaus
Metserskoek
Angel cake
Mexicaanse ceviche
Roses De Reims
zelf pizzakruiden maken
pizza van oud brood en koelkastoverschotjes
Speculaas cake
Sangria
Aardbeienconfituur
Chocolade graffiti cake met creme au beurre
Kalfsblanket
Een huwelijk van chocomousse en Tiramisu
Luxe hamburger
Mozartkugeln
Vol au vent
Texaans pecan chocolade borrelhapje
Krabsalade
Banketbakkersroom
Marsepein
Vogelnestjes met tomatensaus
Natte chocolade cake
Vispannetje met broccoli
Rijstpap
Sneeuwtaart
Zandkoekjes
Appel croque
Chocolade appels
Rolletje van ei en gerookte zalm
Sterrentoastje met gerookte kip
Tartaar van appel en haring
Kerstomaat en mozzarellaspiesje
Kalfstartaarmet coquilles
Scampi's in een roos zwembadje
Salade van zalm
Waterkerssoep
Kalkoenfilet in bladerdeeg
Ijsroomsoesjes
Snicker zachte roomijs
Pepernoten
Choco met gehakte pistachenootjes
Hertensteak met chocoladesaus
Chocolade truffels
verse kroketten
Verse mayonaise
Sabayon
Les oeufs cocotte
Cocosrotsjes
Pompoen cupcakes
Creme brulee
Marsepeinen patatjes
Pavlova toetjes met een rood hart
Ik had met kerst, een pakket van Aveve gekregen en daar zat deze in. Je volgt het recept, 100 gram meel en 330 gr. melk mengen en plaatst het nadien in de koelkast. Je k n deze gewoon zo gebruiken voor je taart, maar ik maakte hem iets luchtiger, door er opgeklopte slagroom bij te voegen.
Broodje geitenkaas
Speculaas
Croque maar dan net even anders
Griekse pasta met kippensate
BBQ zoet zuur sausje
Pizza zonder pizzabodem
Pavlova toetjes met een rood hart
Verwarm je oven voor op 180°
Klop 4 eiwitten stijf met de mixer, voeg er beetje, bij beetje 250 gr kristalsuiker aan toe. Voeg nu een halve spl maizena, 1 koffielepel witte wijnazijn en een zakje vanille extract aan je mengsel.
Leg een verse framboos op je bakmatje en schep met je ijsschepper een bol, die je over de framboos duwt.
Strooi wat cacao over de bollen.
Werk je mengsel op en zet de bollen in de oven.
‼️Zet onmiddellijk je oven op 120° ‼️
Laat dit een uur bakken, zet je oven uit en laat je bollen in de oven afkoelen.
Kerst kaaskroketten
Benodigdheden:
220 gr boter
220 gr bloem
1 l melk
Zout, peper, muskaatnoot
120 gr gruyére kaas
120 gr emmental kaas
120 gr parmezaan
4 eidooiers
160 ml room
20 gr gelatine blaadjes
Week je gelatine blaadjes in koud water.
Smelt de boter in een kookpot, voeg er de bloem bij en laat even droog bakken op het vuur. Voeg de melk toe en kruid alles goed.
Knijp de gelatine blaadjes goed uit en roer deze onder je mengsel.
Voeg al de kaas toe en roer alles goed op.
Meng de eidooiers met de room en voeg deze op het laatste bij je mengsel.
Omdat ik de Kaaskroket graag wat feestelijker wou, heb ik het mengsel in een spuitzak met rond spuitmond en dit in een siliconen donutvorm gespoten.
Daarna kan je ze best voor een ganse nacht in de diepvriezer zetten. Daardoor kan je ze beter ontvormen.
De dag erna kan je ze paneren in drie stappen. Wentelen in bloem, daarna eiwit en op het laatste in paneermeel.
De bloemkoekjes heb ik gebakken met het recept van Myriam
Ravioli met currysaus
1 ui
1 wortel
0,5 stuk prei
Groentenbouillon
Curry-zout-peper-Curcuma
Gehakte peterselie
Pakje gevulde ravioli
1 klein flesje Room
Snipper de uien en snij de wortel en prei in dunnen sliertjes. Fruit de uien aan in een steelpannetje. Voeg er daarna de groenten bij en kruid met curry, zout, peper en curcuma. Voeg nu een de bouillon er bij en laat dit even inkoken.
Zet ondertss een grote pot met water met zout op het vuur, om de ravioli te koken.
Nu kan je de room toevoegen en de gehakte peterselie.
Laat alles goed koken, zodat de saus indikt.
Ondertss als het water kookt, kan je de ravioli gaar koken en nadien bij de saus voegen.
Kerst zandkoekjes
Ingrediënten:
500 gram zachte boter ( planta)
200 gram bloemsuiker
600 gram bloem
2 lepeltje vanille
6 lepeltjes cacaopoeder
Snuifje zout
Doe de boter en bloemsuiker in je keukenrobot of een kom en meng deze goed door. Voeg nu de bloem en het zout toe en kneed met de hand tot een deegbal.
Verdeel het deeg in twee delen en voeg bij de ene de cacao en bij het andere de vanille toe.
Zet de beide deegbollen in een afgesloten pot in de koelkast.
Na enkele uurtjes kan je het deeg apart uitrollen tot een 2 cm dikte. Ik doe dit tussen twee lagen boterpapier en met een deegrol.
Leg ze op elkaar en rol ze samen op tot één geheel. Rol het deeg in bakpapier en leg deze terug in de koelkast.
Na een uur of liever langer, kan je de rol voorzichtig op bakpapier leggen en in plakken van een halve cm snijden.
Bak deze 14 minuten op bakpapier of een bakmatje in een voorverwarmde oven van 175 graden.
Preirolletje met spek en kaas
Prei wassen en in stukken van 10 cm snijden, daarna gaar koken in gezouten water.
Giet het water af en laat de prei goed uitlekken.
Snij de preistukken middendoor, maar niet tot volledig beneden.
Leg een reepje kaas ertussen en rol terug dicht.
Leg nu drie reepjes gerookt spek, gedeeltelijk op elkaar, plat op je snijplank, daarop een plakje kaas. ( niet groter dan het spek). Nu kan je de prei op het spek en de kaas leggen en dicht rollen. Je hoeft dit niet vast te steken met een prikker, het rolletje blijft zo goed dicht.
Bak de prei-rolletjes goed aan in boter en kruid met peper. (Zout is niet nodig, want het spek zorgt voor die kruiding).
Ik zelf heb er aardappelpuree en gehaktbrood bij gemaakt, maar dit gerecht past perfect ook zonder extra vlees.
Een courgettetaart
Het is de tijd van het jaar, dat je eindeloos courgettes in je tuin hebt staan. De meeste mensen maken er soep van, maar je kan er ook een courgettetaart mee maken. Heel snel klaar en vooral heel lekker.
2 kleine courgettes
5 eieren
Handvol gemalen kaas
2 eetlepels gehakte peterselie
1 ui
1 teentje look
Basilicum, cayennepeper, peper en zout
2 kleine tomaten en enkele kerstomaatjes als decoratie
Was de courgette en snij de voor-en achterzijde eraf. Rasp ze fijn en doe ze in een grote kom.
Snij de tomaten in kleine stukjes en voeg ze bij de courgette.
Kluts de eieren samen met de kruiden, peterselie en voeg er dan de gemalen kaas bij en doe nu alles bij elkaar.
Snipper de ui en look en bak ze in een hoge pan in olie. Als de ui mooie glanzend is, voeg je je courgettemengsel erbij, roer even om en bak de onderzijde lichtjes op het vuur.
Leg nu je kerstomaatjes bovenaan op je gerecht als decoratie en kruid nog even met peper en zout.
Daarna zet je de pan 15 minuten in de oven, die je op 180 graden hebt voorverwarmd.
(Naar gelang de grootte en hoogte van je pan, kan het iets minder of langer in de oven moeten staan) test even aan de zijkant met een spatel.
Een gestolen pasta
Deze pasta kreeg gisteren een 10/10 van mijn man en zoon.
De naam zegt het perfect. Ik heb dit gerechtje gedeeltelijk met mijn ogen gestolen. Terwijl ik gisteren mijn broodje bestelde, zag ik de dame van de broodjeszaak, kaas, tomatensaus, room, kruiden en spek in een pannetje doen, dat ze dan op het vuur zette. Nadien hoorde ik haar tegen de klant voor mij zeggen, dat zijn pasta klaar was.
Op zo een momenten zijn mijn voelsprieten van kok zijn, erg aanwezig en eenmaal thuis, besliste ik, om deze pasta klaar te maken.
🥰 Een heel makkelijk receptje dat snel klaar is. 🥰
Penne
50 gr Parmeggiano kaas
125 ml Room
Bakje Spek blokjes
Oregano, peper en zout
Platte peterselie
1 pot Barilla basilico
Voor 2 personen
Kook je penne (gaartijd zoals op de verpakking)
Bak je spekjes goed gaar.
Doe nu in een steelpan, de room, Barilla saus, gemalen parmeggiano, spek en kruiden. Laat dit goed inkoken en meng je pasta er onder.
Strooi wat gehakte platte peterselie er over.
Ovenschotel met kippengehakt en spek
1 kg Kippengehakt
Dunne groene asperges
Gemalen kaas
Een grote ui
Drie eieren
Zoete paprika poeder
Zure room
Dun gesneden gerookt spek
Het recept moet je wat aanpassen aan de maat van je vuurvaste pot of cakevorm.
Mijn vorm is 10 cm hoog en ongeveer 16 cm breed
Vet je vorm in met olie
Bekleed, zoals op mijn foto, je cakevorm met spek.
De reepjes die overhangen, gaan op het laatste over de top van je bereiding.
Kook je asperges voor de helft zacht.
Nu meng je je kippengehakt met een eidooier en chaplure en
kruid goed af met peper en zout.
Leg nu een laagje gehakt in je cakevorm, dus goed aan.
Leg de asperges, mooi naast elkaar.
Strooi er gemalen kaas over.
Maak een mengsel van 3 eieren, twee eetlepels zure room en kruid met zoete paprika.
Giet de helft over je mengsel.
Doe nu de rest van je gehakt in je vorm,
maar blijf een kleine centimeter van de bovenrand.
Giet nu de rest van je eimengsel erover
en sluit je bereiding met de spekrepen, die nog over de rand hangen.
Zet nu een uur in de oven op 180 graden
Als je gerecht uit de vorm is, kan je deze makkelijk snijden met een elektrisch mes.
Marsepein
Drie soorten marsepein om je vrienden en familie mee te imponeren
en dit met maar 1 recept.
Wat heb je nodig:
200 gr amandelmeel
300 gr bloemsuiker
Het eiwit van 2 kleine eitjes
1/2 theelepeltje rozenwater
Decoratie: Suiker, cacao, chocolade parels, chocolade koffiebonen,
Meng de suiker met het amandelmeel.
Zorg dat er geen klonters meer inzitten
Voeg er nu de helft, van je ( met je vork opgeklopt) eiwit bij, kneed goed met je hand alles door en als het te droog is, voeg er dan beetje bij beetje nog wat eiwit bij,
tot je de juiste vastheid hebt.
Voeg nu het rozenwater erbij en meng het nog eens extra goed, tot je een bol bekomt.
🤎 Rol kleine balletjes en rol ze daarna in het cacaopoeder
🧡 rol balletjes, duw ze wat naar beneden,
duw er een cacaoboon in en rol ze in kristalsuiker
💚 voor deze laatste, gebruik ik een handschoen
Doe een klein beetje groen kleurstof in je overige marsepein,
rol kleine banaantjes, rol ze in de suiker en duw er enkele chocolade parels in
Als je de pralines klaar hebt, zet je ze een tweetal uurtjes in de koelkast om in te harden.
Vispannetje met preisaus
Ingrediënten:
Garnalen
3 soorten vaste vis
2 prei
Citroen
Peterselie
Ei
Witte wijn
Was en snij je prei in ringen.
Bak deze lichtjes aan in boter.
Kruid met peper, zout en giet er wat visbouillon over, tot de prei onder staat. Laat dit op een zacht vuurtje garen.
Snij nu je vis in grote stukken. ( niet te klein, zodat ze niet te snel in stukken vallen tijdens het garen)
Leg ze bovenop de prei, zo gaar je ze al een beetje.
Zetjes deksel op de pot en laat 2 minuutje garen.
Ondertss kan je een roux maken.
Twee gelijke delen boter en bloem.
Laat je boter smelten, voeg de bloem erbij, klop met de klopper goed door en voeg er dan witte wijn bij. Klop goed door en zorg dat de saus niet te dik is.
Nu kan je voorzichtig de stukken vis, in je kommetjes verdelen. Kruid goed met peper en zout.
Voeg je prei bij je witte saus, kruid met peper, zout en citroen.
Voeg er een eidooier bij, roer goed door en voeg er ook nog verse gesnipperde peterselie bij.
Werk af met verse garnalen.
Dek je kommetjes af met zilverpapier en zet dit even in de oven op 170°
Ik heb er puree bij geserveerd, maar je kan er ook altijd kroketten bij geven.
Smakelijk
Penne met curry en gehaktballetjes
Benodigdheden
Een doos 500 gr volkoren penne
Verse mini asperges
300 gr kippengehakt
Currypasta
Kook de pasta gaar in gezouten water.
Meng ondertss het gehakt met een eidooier, broodkruim of chaplure en peper en zout. Rol balletjes van ongeveer 1cm en bak ze in boter bruin.
Als je penne nog 2 minuten moeten koken, doe je de asperges bij in de kookpot. ( zo spaar je afwas) Als klaar zijn, giet ze af in een vergiet, doe ze daarna terug in de kookpot en voeg (naar smaak) de currypasta erbij.
Roer goed door en voeg nu de balletjes erbij.
Smakelijk
Penne met balletjes
Penne
Spinazie blaadjes
Rode pesto
Kippengehakt
Room
Meng je gehakt met een eidooier en chapelure.
Kruid met peper en zout en rol kleine balletjes van ongeveer 2 cm. Kook ondertss je pasta a la dente. Bak je balletjes in een pan met boter en kruid goed met peper en zout. Als ze goed gebakken zijn, giet je de room over de balletjes, voeg je er naar smaak pesto bij en de fijn gesneden verse spinazie. Laat alles goed indikken en giet de balletjes met saus over de pasta.
Taart voor sneeuwliefhebbers
Ik kijk er elk jaar naar uit, al moet ik zeggen, dat mijn ongerustheid soms de overhand neemt, als man-of zoonlief de baan op moet.
Die glinsterende sneeuw gaf me inspiratie om een lekkere en zeer makkelijke taart te bakken.
De bodem is het enige dat gebakken moet worden, de rest is snel snel klaar.
Het bladerdeeg heb ik blind afgebakken.
De oven op 190° voorverwarmen, daarna leg je je kant en klare bodem, in een taartschotel. Druk de randen mooi aan en snij het overtollige deeg weg. In de bodem leg je een extra stukje boterpapier en daarop bakparels.
Bak het deeg 15 minuten
Ondertss kan je de banketbakkersroom maken.
Ik had met kerst, een pakket van Aveve gekregen en daar zat deze in. Je volgt het recept, 100 gram meel en 330 gr. melk mengen en plaatst het nadien in de koelkast. Je k n deze gewoon zo gebruiken voor je taart, maar ik maakte hem iets luchtiger, door er opgeklopte slagroom bij te voegen.
Een half potje room met een eetlepel bloemsuiker opgeklopt en deze meng ik bij de banketbakkersroom, van zodra die koud is.
Als je taart uit de oven is en afgekoeld, mag je de banketbakkersroom er in gieten en plat strijken
Nu kan je het eiwitschuimpjes maken, door drie eiwitten en 100 gr bloemsuiker zeer stevig op te kloppen.
Je giet het beslag op je taart en maakt met je houten lepel pieken, door de lepel hier en daar je eiwit omhoog te trekken.
Met een brandertje kan je deze pieken kleuren.
Eiwitschuimpjes met een zachte binnenkant
Ik heb heel veel eiwitten over van het feestmenu
Dat wil ik natuurlijk niet verloren laten gaan en daarom heb ik er schuimpjes van gebakken.
Verwarm je over voor op 100 graden
Voor de schuimpjes heb ik 4 eiwitten met 125 gram kristalsuiker opgeklopt, tot stevige pieken.
Daarna spatel je er 125 gr bloemsuiker en 1 soeplepel maizena voorzichtig onder.
Door de maizena, zullen de schuimpjes een zachte kern houden.
Je kan deze massa naar keuze een kleurtje geven door er voedingskleurstof bij te voegen.
Je vormt hoopjes op een bakplaat, die voorzien is van bakpapier of een bakmatje.
Bak de schuimpjes 1 uur in de oven.
Libanese balletjes
Gevulde gehaktbal met groene trofie pasta
Mexicaans broodjePee
Japanse Castella cake
Ik zou hem omschrijven als een combinatie van
een souflé met een cake. Een zeer luchtige cake dus.
Wat heb je nodig:
Voor een ronde bakvorm van 18 cm
100 gr patisseriebloem
100 gr suiker
100 gr boter
100 gr melk
6 eierdooiers
6 eiwitten
vanille extract
Als eerste verwarm je de oven voor op 150 graden
en bekleed je bakvorm met bakpapier, zowel aan de onderkant als zijkanten.
Zoek nu een ovenvaste schaal waar je bakvorm ik past. Er moet genoeg ruimte naast zitten, zodat je deze kan vullen met heet water, want deze cake wordt gebakken au bain marie.
!! moest je een springvorm gebruiken, bekleed deze dan nog extra aan de buitenzijde met cateringfolie en allufolie, zodat je deeg er zeker niet kan doorlopen,
want het is een redelijk lopend deeg.
Zet een waterketel met water op het vuur.
Start nu met het deeg.
Verwarm de melk en boter samen in een steelpannetje. ( Niet koken, gewoon lichtjes opwarmen, zodat de boter gesmolten is)
Klop het eiwit stevig op, terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt.
Zeef je bloem en giet het botermengsel erbij.
Mexicaans broodjePee
Japanse Castella cake
Ik zou hem omschrijven als een combinatie van
een souflé met een cake. Een zeer luchtige cake dus.
Wat heb je nodig:
Voor een ronde bakvorm van 18 cm
100 gr patisseriebloem
100 gr suiker
100 gr boter
100 gr melk
6 eierdooiers
6 eiwitten
vanille extract
Als eerste verwarm je de oven voor op 150 graden
en bekleed je bakvorm met bakpapier, zowel aan de onderkant als zijkanten.
Zoek nu een ovenvaste schaal waar je bakvorm ik past. Er moet genoeg ruimte naast zitten, zodat je deze kan vullen met heet water, want deze cake wordt gebakken au bain marie.
!! moest je een springvorm gebruiken, bekleed deze dan nog extra aan de buitenzijde met cateringfolie en allufolie, zodat je deeg er zeker niet kan doorlopen,
want het is een redelijk lopend deeg.
Zet een waterketel met water op het vuur.
Start nu met het deeg.
Verwarm de melk en boter samen in een steelpannetje. ( Niet koken, gewoon lichtjes opwarmen, zodat de boter gesmolten is)
Klop het eiwit stevig op, terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt.
Zeef je bloem en giet het botermengsel erbij.
Voeg nu ėėn voor ėėn de eidooiers erbij
Klop dit goed onder elkaar met een klopper.
Nu kan je naar believe het vanille-extract er bij voegen. Ik heb een half theelepeltje erbij gedaan.
Voeg de twee mengsels nu bij elkaar en roer zachtjes.
giet je deeg in je bakvorm, zet deze dan in je vuurvaste schaal en giet er het heet water in. (opgelet geen water bij je deeg gieten)
voorzichtig in de oven plaatsen en bak deze 60 minuten.
volledig laten afkoelen, voor je het uit de vorm haalt.
smakelijk.
Shortbread met ganache
Benodigdheden:
shortbread
250 gr bloem
175 gr boter
75 gr kristalsuiker
snuifje zout
ganache:
200 gr donkere chocolade
50 gr boter
1 dl volle room
Verwarm je oven voor op 180°
Neem een vierkante bakvorm en bedek deze met bakpapier.Ik snij twee lange repen en leg die kruisgewijs in de vorm.
Meng de bloem, suiker, zout en de malse boter met je handen tot een goed niet plakkend deeg. Duw nu het deeg in de bakvorm goed plat. maak gaatjes in het deeg door behulp van een vork en bak deze 20 minuten. Laat daarna deze even afkoelen.
Voor de ganache, laat je de room even opkoken. Snij de chocolade in stukjes, je kan natuurlijk ook chocolade druppels gebruiken. Zet de room van het vuur en voeg de chocolade in 1 keer toe. Goed doorroeren tot je een mooie glanzende massa krijgt. Giet deze op de shortbread, verdeel goed tot in de hoekjes en laat dit geheel afkoelen in de koelkast.
TIP: tussen deze twee lagen kan je nog een laag karamel gieten. Zo lijkt het dan een beetje op een zelfgemaakte twix.
Karamel: 400 ml, 1 blikje gecondenseerde melk, 150 gr boter en 100 gr lichtbruine suiker.
Verwarm al deze ingrediënten in een kookpot en laat deze 10 minuten pruttelen tot je karamel licht bruin kleurt. Deze laag komt op de shortbread en laat deze dan in de koelkast even afkoelen, voor je de chocolade laag erop giet.
Kleine cakjes met chocoladedruppels en amarettikoekjes
Ovenschotel met kip en krielaardappelen
Maya brood bakken
Cocosrotsjes, maar dan net even anders.
Oostenbrijkse Kipferl koekjes
wolkje van ei met brood paardjes
Chocolade fudge
Klop dit goed onder elkaar met een klopper.
Nu kan je naar believe het vanille-extract er bij voegen. Ik heb een half theelepeltje erbij gedaan.
Voeg de twee mengsels nu bij elkaar en roer zachtjes.
giet je deeg in je bakvorm, zet deze dan in je vuurvaste schaal en giet er het heet water in. (opgelet geen water bij je deeg gieten)
voorzichtig in de oven plaatsen en bak deze 60 minuten.
volledig laten afkoelen, voor je het uit de vorm haalt.
smakelijk.
Shortbread met ganache
Benodigdheden:
shortbread
250 gr bloem
175 gr boter
75 gr kristalsuiker
snuifje zout
ganache:
200 gr donkere chocolade
50 gr boter
1 dl volle room
Verwarm je oven voor op 180°
Neem een vierkante bakvorm en bedek deze met bakpapier.Ik snij twee lange repen en leg die kruisgewijs in de vorm.
Meng de bloem, suiker, zout en de malse boter met je handen tot een goed niet plakkend deeg. Duw nu het deeg in de bakvorm goed plat. maak gaatjes in het deeg door behulp van een vork en bak deze 20 minuten. Laat daarna deze even afkoelen.
Voor de ganache, laat je de room even opkoken. Snij de chocolade in stukjes, je kan natuurlijk ook chocolade druppels gebruiken. Zet de room van het vuur en voeg de chocolade in 1 keer toe. Goed doorroeren tot je een mooie glanzende massa krijgt. Giet deze op de shortbread, verdeel goed tot in de hoekjes en laat dit geheel afkoelen in de koelkast.
TIP: tussen deze twee lagen kan je nog een laag karamel gieten. Zo lijkt het dan een beetje op een zelfgemaakte twix.
Karamel: 400 ml, 1 blikje gecondenseerde melk, 150 gr boter en 100 gr lichtbruine suiker.
Verwarm al deze ingrediënten in een kookpot en laat deze 10 minuten pruttelen tot je karamel licht bruin kleurt. Deze laag komt op de shortbread en laat deze dan in de koelkast even afkoelen, voor je de chocolade laag erop giet.
Kleine cakjes met chocoladedruppels en amarettikoekjes
Benodigdheden:250 gr boter 250 gr suiker 1 vanillestokje 4 eieren 250 gr pat.bloem een handvol chocolade druppels Verwarm je oven op 160° Doe de boter, suiker en de pitjes van de vanillestok in de keukenmachine en mix ongeveer 10 minuten tot je een romige witte massa krijgt. voeg nu één voor één de eieren er aan toe. Voeg de bloem in 2 delen eraan toe en klop alles goed onder. Nu kan je naar eigen smaak ( veel of weinig) de chocoladedruppels er aan toevoegen. Verdeel het deeg in je vormpjes en bak deze 25 minuten. !! Controleer de baktijd van de cakes goed met een prikker, want elke oven is anders. Als de cakes uit de oven komen, bestrooi ik ze dadelijk met bloemsuiker en de amarettikoekjes leg ik erop als ze lichtjes afgekoeld zijn. Het recept van de amarettikoekjes heb ik via deze prachtige site. |
Ovenschotel met kip en krielaardappelen
Maya brood bakken
Cocosrotsjes, maar dan net even anders.
Oostenbrijkse Kipferl koekjes
wolkje van ei met brood paardjes
Chocolade fudge
Een heel makkelijk receptje, zonder koken, alleen maar opwarmen
om een leuk cadeautje mee te maken.
Je snijd ze in blokjes en legt ze in een mooi doosje, met kantje eronder.
Wie zou zo'n cadeautje niet willen krijgen?
400 gr chocolade
400 gr (1 blikje) gecondenseerde melk
25 gr boter
100 gr bloemsuiker
notenmengsel naar keuze.
Zet een kookpot op een laag vuur,
met daarin de chocolade, de melk en de boter.
Laat het zachtjes smelten en roer deze regelmatig door elkaar.
Als het mengsel goed gesmolten is, dan haal je de pot van het vuur
en roer je de gezeefde bloemsuiker erdoor
Bekleed een rechthoekige of vierkante bakvorm met boterpapier
en giet het mengsel erin.
Strijk het goed open en bestrooi met het fijn gemalen notenmengsel.
Plaats het minstens 2 uur in de koelkast voor je de blokjes snijd.
Tostada met scampi
Broodje geitenkaas
Speculaas
Ingrediënten:
100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram bruine basterdsuiker
40 gram boter
2 eetlepels melk
1 theelepel speculaaskruiden
1 mespuntje zout
bereiding:
Meng alle ingrediënten in een keukenrobot tot alles een stevige massa is.
Meng daarna met de hand nog even, maak een rol en doe het in cateringfolie.
Laat dit minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
Bestuif je werkblad met bloemsuiker en rol je speculaasdeeg uit tot 0,4 cm dikte.
Snij nu je vormpjes uit en ik heb er een stempel in gedrukt.
Bak de speculaasvormpjes op een bakmatje of vetpapier
ongeveer 6 tot 9 minuten
in een voorverwarmde oven van 175°
TIP: klop zoveel mogelijk bloemsuiker van je figuurtje, anders is dat ten koste van je tekening in je deeg.
Griekse pasta met kippensate
BBQ zoet zuur sausje
neem twee lepels pickles, 1 lepel ketchup en 1.5 lepels mayonaise en meng deze onder elkaar. Je hebt nu een super lekker sausje om bij je BBQ gerechtjes te serveren. |
Pizza zonder pizzabodem
Met de feestdagen komen er automatisch enkele kookboeken meer bij in mijn keuken, maar dit jaar zijn ze wel heel bijzonder. |
1 Ajuin
0500 kg Kippengehakt
tomatensaus van Heinz
Peper en zout
Thijm
basilicum
teentje look
paprika poeder
chapelure
eidooier
Meng het gehakt samen met de eidooier en de chapelure
en rol de balletjes.
Snij de ui in halve ringen en bak deze aan in boter.
Giet je tomatensaus bij de uien en kruid goed met alle kruiden.
Rol je balletjes in wat bloem, schud ze goed af
en doe ze bij de tomatensaus.
Laat dit een half uurtje sudderen
en die op met wat gehakte peterselie.
Metserskoek
Angel cake Een zeer luchtig gebak dat omringt is met een mengsel van mascarpone, geroosterde amandelschaafsel en appelsien zesdes. het recept vind je hier op 24 Kitchen. |
Mexicaanse Ceviche
benodigdheden voor 4 personen
:
1 halve groene peper
250 gr Kabeljauw of heilbotfilet
1 limoen
1 rijpe avocado
mayonaise
1 bakje kerstomaatjes
1 bakje tuinkers of rucolasla
!!! als serveertip kan je stukjes cocosnoot gebruiken,
maar je kan het evengoed op een bordje presenteren.
Snijd de peper in ringetjes en laat ze in een pan
met een beetje water circa 5 minuten zachtjes koken.
Laat het peperwater afkoelen.
Snijd de vis in blokjes en overgiet ze met het koud peperwater.
Pers de limoen over het mengsel, samen met zout en olie toe
en laat het 30 minuten marineren in de koelkast.
Halveer de avocado, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees eruit
en wrijf het door een zeef.
Voeg 2 eetlepels mayonaise en een scheutje water aan de avocado.
Breng op smaak met zout.
Halveer de tomaatjes.
Laat de visblokjes uitlekken en schep ze op de cocosnoot of een bordje.
Lepel de avocado eromheen en garneer met de tomaatjes
en takjes rucola of tuinkers.
Prachtige boek van Donna Hay Ze kookt op een hele simpele manier, zodat iedereen haar receptjes kan maken. |
Zomerse zonnige Sangria
Voor 1 liter:500 ml lichte rode wijn
500 ml ijskoude Sprite
1 citroen
1 sinaasappel
1 appel
1 kaneelstokje
aardbeien voor decoratie
1 kruidnagel
Was het fruit en snij de vruchten in kleine stukjes. Doe dit in een grote serveerkan of platte schaal. Voeg het kaneelstokje en kruidnagel er aan toe en giet de rode wijn erbij.
Laat minstens 30 minuten in de koelkast marineren, langer mag ook. Giet net voor het opdienen de koude Sprite erbij en enkele ijsklontjes.Decoreer je glazen met het fruit en eventueel met een nostalgisch parapluutje.
Chocolade graffiti cake met crème au beurre De cake kan je gedeeltelijk met de staafmixer maken. Benodigdheden: cake120 gr chocolade pastilles 120 gr zachte boter 6 eieren 40 gr bloemsuiker 160 gr suiker 120 gr bloem creme au beurre 400 gr zachte boter (planta) 600 gr bloemsuiker Smelt de chocolade pastilles en de boter in aparte kommetjes in de micro oven. Opgelet dat je de temperatuur niet hoger zet dan 750° Splits de eieren en mix de eidooiers, samen met de chocolade, de boter en de bloemsuiker met de staafmixer tot je een heel glad mengsel bekomt. Klop nu de eiwitten stijf terwijl je beetje bij beetje de suiker toevoegt. Meng nu om en om de bloem en eiwitten onder het chocolademengsel. Klop niet te hard, zodat het mengsel luchtig blijft. Smeer je springvorm van 22 cm in met boter en leg onderaan een stukje bakpapier. Giet het mengsel erin en bak deze 55 minuten in een oven van 180°. Laat de taart afkoelen en snij hem dan midden door. Maak nu de crème au beurre, door de boter en bloemsuiker te mengen. TIP: Je kan er eventueel cacao of kleurstof toevoegen. Smeer nu de onderzijde in met het mengsel en leg het bovenstuk er boven op. Nu kan je de ganse taart insmeren met de creme au beurre en je kan eventueel met de spuitzak en gekartelde spuitmondje de zijkanten decoreren. Zet de taart in de koelkast om op te stijven. Nu kan je de graffiti maken..... Teken de springvorm over op een stuk bakpapier. Smelt wat pure chocolade en maak een klein spuitzakje van bak papier. Op deze you-tube link kan je zien hoe dit moet. http://www.youtube.com/watch?v=Hsjr1WhHXU0 Spuit nu op de rand van je tekening een ring en daarna laat je je fantasie de vrije loop om de ring op te vullen. Ik heb krullen gedraaid. Laat dit opstijven in de koelkast en haal dan je kunstwerkje voorzichtig van het papier en leg het op de taart. |
Luxe hamburger
Ingrediënten:
pistolets
kippenfilet
groene asperges
venkel
rode ajuin
Tomaat
mozzarella
mayo dressing met kruiden.
Snij de ajuin en venkel in dunne schijfjes en bak aan in een beetje boter.
Niet bruin kleuren
Bak de asperges in hun geheel aan op een zacht vuurtje in de pan
en doe de groentjes als ze beetgaar zijn in een potje met deksel zodat ze warm blijven.
Warm ondertussen de broodjes in de oven op.
Snij de kippenfilets in dunnen plakjes, kruid ze met kippenkruiden
en bak ze in de pan.
Maak nu je hamburger als volgt:
Smeer de dressing onderaan op je broodje.
Leg een sneetje kippenfilet, daarbovenop de ajuin, venkel,
enkele asperges, een sneetje tomaat en een sneetje mozzarella
en maak het broodje nu dicht met de andere helft.
Videe, koninginnenhapje, vol au vent, kippenpasteitje en nog zoveel namen kreeg dit gerechtje en zeg nu zelf wie eet dit nu niet graag. |
Alles ligt al klaar. Twee soepkippen, een bakje champignons, 1 kg gehakt, 1 prei, 2 wortels, een paar stengels selder, uien, melk, pezo, kruidnagel, verse peterselie en 2 laurierblaadjes.
Snij de groenten in grote stukken en leg ze samen met de kippen in een grote kom. Overgiet met water tot alles onder staat en voeg de kruiden toe.
Laat dit 1,5 uur op een zacht vuurtje sudderen.
Controleer of de kip gaar is, door ze even uit de bouillon te halen en als het vocht dat uit de kip komt wit is, is de kip klaar.
Haal nu de kip uit het kookvocht en laat een klein beetje afkoelen.
Meng nu het gehakt met chapelure en een eidooier en rol er balletjes van.
Zeef een beetje kookvocht door een puntzeef. Daarin kan je de balletjes even mals koken.
Snij de champignons in stukken en bak ze aan in wat boter en kruid enkel met peper.
Nu kan je de kip van zijn vel en botjes ontdoen en in grote stukken trekken.
Trek de kip in stuken, gebruik geen mes.
Maak nu een roux met voldoende boter en bloem. Opgelet dat je boter niet bruin bakt. Blijf goed roeren tot je een koekjesgeur bekomt.
Bevochtig nu met je kippenbouillon die je door een puntzeef hebt gedaan.
Ik zelf voeg er nog extra 1,4 liter melk aan toe. Een tipje voor de lijners, zo moet je nadien geen room gebruiken.
Laat de bouillon even doorkoken tot je de juiste dikte bekomt.
Voeg nu de champignons, de gehaktballetjes en de kip erbij en kruid goed met pezo en muskaatnoot.
Indien je geen melk hebt toegevoegd, kan je in de portie dat je dadelijk gebruikt room of citroensap bijvoegen.
Je hebt nu een grote kom met vol au vent voor ongeveer 10 personen die je in potjes kan verdelen en invriezen.
Bij het opdienen zet je het vidé koekje even in de oven.
Een handig lijstje van spuitmondjes. |
Hemelse rijstpap |
Volgens het oude volksgeloof krijgen we in de hemel rijstpap met gouden lepeltjes.Waar is de tijd dat ik thuis kwam van school en figuurlijk in de kom met rijstpap dook die mijn Oma op het gasfornuis klaar maakte? Rijkelijk bestrooid met bruine suiker smulde mijn grootouders hun stenen kommetje leeg.
Ze maakte de rijstpap klaar met de beste ingrediënten. Ik kreeg dan een centje en een melkkruik in mijn handen en mocht dan zelf bij de boer om verse melk gaan.
Met de feestdagen kreeg die zelfde rijstpap de naam " fabiolaschotel.
Ze stortte dan de rijstpap in een platte schotel, garneerde het met mandarijntjes uit blik en vers geklopte slagroom.
Hier kan je mijn recept vinden van hemelse rijstpap met een gouden lepeltje.
Ingrediënten:
100 gr dessertrijst
1/4 cocosmelk
500 ml melk
1 vanillestokje
snuifje zout
enkele draadjes safraan voor de kleur
en suiker naar smaak
Doe de cocosmelk en verse melk in een kom en zet op het vuur. Breng dit aan de kook en voeg er dan de rijst, de pitjes van het vanillestokje, safraan en zout aan toe. Laat dit 40 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Regelmatig omroeren.
Voeg er nu suiker naar smaak aan toe, nog even doorkoken en laat de rijstpap nu afkoelen.
Een sneeuwige sneeuwtaart
Heel makkelijk te maken en vooral heel lekker en luchtig taartje.
Ingrediënten:
Bladerdeeg
1 vanillestokje
250 ml melk
75 gr suiker
2 eierdooiers
1 eetlepel bloem
Voor de schuimlaag:
4 eiwitten
100 gr suiker
Giet het eiwit op je taart en verdeel dit tot in de koekjes. |
Nu kan je de sneeuw op je taart een kleurtje geven, door deze te branden met een mini-brandertje of zet je de taart even in je oven onder de grill. |
Zandkoekjes
Picknicken in mijn zelfgemaakte tent was het liefste wat in de zomermaanden bij mijn Oma en Opa deed. Bompa maakte dan samen met mij een tent van oude legerzeilen en mijn Oma maakte dan de lekkerste appel croques
en serveerde die dan samen met een drankje in mijn tent.Natuurlijk ben ik niet gestopt met appelcroques te eten, want elke keer als ik ze nu zelf maak, zit ik in gedachten weer als klein meisje bij mijn Oma.
Mijn Oma haar verwenreceptje:
Snij een granny smith appel in dunne schijfjes.
Smeer een dubbele boterham met smeerboter en leg één kant van de boterham vol met appelschijfjes. Strooi rijkelijk fijne kristalsuiker over de appel en leg nu de 2de boterham erbovenop. Bak in een croquemachine voor enkele minuutjes.
TIP: Je kan tussen de appel ook nog enkele zwarte chocolade blokjes leggen
OF je kan op de appel een beetje kaneel strooien.
Mijn sneeuwtaart kreeg dit jaar een retro look. |
De Kerstman was zo lief om dit prachtig boek onder mijn boom te leggen. |
Kerst-amuse
ingrediënten:
Eieren
room
pezo
Gerookte zalm
kruidenkaas
Eieren
room
pezo
Gerookte zalm
kruidenkaas
Bak een grote omelet met de eitjes, een lepel room en peper en zout.
Laat deze koud worden.
Leg de omelet op een stuk allufolie en
smeer nu over de ganse omelet kruidenkaas en leg daarover gerookte zalm.
Nu kan je voorzichtig het ei stevig oprollen en daarna in de allufolie nog eens extra inrollen zodat deze stevig vast zit.
Leg dit nu enkele uurtjes in de koelkast.
Bij het serveren, rol je de rollade uit de folie en snij je dunne plakjes die je dan op een lepeltje serveert.
TIP: snij je plakjes met een zeer scherp mes of een elektrisch mes.
Sterrentoastje met gerookte kip
Laat deze koud worden.
Leg de omelet op een stuk allufolie en
smeer nu over de ganse omelet kruidenkaas en leg daarover gerookte zalm.
Nu kan je voorzichtig het ei stevig oprollen en daarna in de allufolie nog eens extra inrollen zodat deze stevig vast zit.
Leg dit nu enkele uurtjes in de koelkast.
Bij het serveren, rol je de rollade uit de folie en snij je dunne plakjes die je dan op een lepeltje serveert.
TIP: snij je plakjes met een zeer scherp mes of een elektrisch mes.
Sterrentoastje met gerookte kip
Ingrediënten:
Verse bieslook
125 ml zure room
1 stuk gerookte kipfilet
1 geroosterde paprika ( te koop in glazen pot)
8 sneetjes wit brood
olijfolie
ster uitsteekvormpje
Verse bieslook
125 ml zure room
1 stuk gerookte kipfilet
1 geroosterde paprika ( te koop in glazen pot)
8 sneetjes wit brood
olijfolie
ster uitsteekvormpje
Snij de helft van de bieslook in fijne stukjes en meng deze door de zure room.
Kruid af met peper en zout.
Snij nu de kippenfilet in 16 dunne sneetjes
Snij één gerookte paprika in dunne reepjes.
Bestrijk het brook met olijfolie en rooster deze aan beide zijde in de oven.
Steek uit elke sneetje brood een sterretje met je uitsteekvorm en bestrijk ze met de bieslookroom.
Kruid af met peper en zout.
Snij nu de kippenfilet in 16 dunne sneetjes
Snij één gerookte paprika in dunne reepjes.
Bestrijk het brook met olijfolie en rooster deze aan beide zijde in de oven.
Steek uit elke sneetje brood een sterretje met je uitsteekvorm en bestrijk ze met de bieslookroom.
Stapel nu als volgt.....een sterretje, een sneetje kip, een paprika.
Stapel zo twee belegde sterretjes op elkaar, druk goed aan en werk af met enkele bieslooksteeltjes en een klein schepje bieslookroom.
Serveer op een klein amuse schoteltje en steek eventueel een cocktailprikker in het geheel.
Stapel zo twee belegde sterretjes op elkaar, druk goed aan en werk af met enkele bieslooksteeltjes en een klein schepje bieslookroom.
Serveer op een klein amuse schoteltje en steek eventueel een cocktailprikker in het geheel.
tartaar van haring en appel
Een fris hapje dat in een glaasje wordt geserveerd.
ingrediënten:
2 haringen
1/2 appel granny smith
2 kleine uitjes
citroengras
Handvol verse koriander
maisolie
witte wijnazijn
Citroensap
Snij de appel in kleine blokjes met de schil er nog aan.
Menge wat citroensap met water en giet dit over de appel.
Snij de haring in blokjes van 1 cm.
Pel het citroengras tot je aan het zachte gedeelte komt en versnipper deze samen met de koriander heel fijn.
Maak nu een marinade van het citroengras, de koriander, de olie en een weinig witte wijnazijn en kruid goed af met peper. Meestal is zout niet nodig.
Giet dit alles over de haring en de appel en laat dit minstend een uurtje marineren in de koelkast.
Serveer dit heel koud in een apero-glaasje
en garneer met een blaadje koriander en twee à drie kerstomaatjes op prikker, die je de zijde in het glaasje zet.
Kerstomaat en mozzarella spiesje
Ingrediënten: (4 pers)
1 doosje kerstomaten
1 doosjes mozzarella in bolletjes
Verse basilicum
olijfolie
Was de tomaatjes en laat de mozzarellabolletjes goed uitlekken.
Hak een beetje basilicum fijn en meng deze met olijfolie en kruid met peper en zout.
Prik de tomaatjes en de mozzarellabolletjes op een cocktaiprikker, met elke keer een blaadje basilicum ertussen.
Leg deze elke apart in een mini serveerschoteltje of glaasje en overgiet met de olie.
Kerst-voorgerechtje
Kalfstartaar met coquilles, advocadocréme en kappertjesappel
Ingrediënten:
voor 4 personen
150 gr kalfsvlees
4 verse coquilles
1 avocado
sap van 1 limoen
zure room
1 bosje krulpeterselie
4 kapperappeltjes
1 bosje basilicum
olijfolie en maisolie
1 fijngesnipperd sjalotje
1 teentje look
pezo en grof zout
4 verse coquilles
1 avocado
sap van 1 limoen
zure room
1 bosje krulpeterselie
4 kapperappeltjes
1 bosje basilicum
olijfolie en maisolie
1 fijngesnipperd sjalotje
1 teentje look
pezo en grof zout
Snij je kalfsvlees in fijne blokjes met een scherp mes. Liefst niet met de machine hakken, want dat maakt het vlees papperig. Kruid met peper en zout. Voeg er wat gehakte peterselie en wat olijfolie aan toe en zet in de koelkast.
Schil nu de avocado en mix deze in de blender.
Meng deze met een schepje zure room en breng op smaak met zout, cayennepeper en limoensap.
Schil nu de avocado en mix deze in de blender.
Meng deze met een schepje zure room en breng op smaak met zout, cayennepeper en limoensap.
Doe de creme in een spuitzak met een kleine spuitmond en zet in de koelkast.
Pluk nu de blaadjes van de basilicum en mix deze in ene blender samen met de sjalot, peper en zout, knoflook en wat olijfolie.
Haal nu alles uit de koelkast en plaats op je bord een uitsteekring.
Pluk nu de blaadjes van de basilicum en mix deze in ene blender samen met de sjalot, peper en zout, knoflook en wat olijfolie.
Haal nu alles uit de koelkast en plaats op je bord een uitsteekring.
Daar doe je de tartaar in en duw je de massa goed aan.
Haal de ring nu weg en dep de coquilles met wat keukenpapier droog.
Haal de ring nu weg en dep de coquilles met wat keukenpapier droog.
kruid goed met pezo en bak ze ongeveer 1 minuutje aan beide kanten aan.
Leg je coquilles boven op je tartaar.
Leg je coquilles boven op je tartaar.
Leg naast de tartaar een kapperappeltje, een blaadje basilicum en werk af met enkele toefjes avocadocreme, enkele druppels olijfolie en de basilicumolie.
Scampi's in een roos zwembadje.
Ingrediënten:
Scampi's
Room
ketchup
currypoeder
cognac
peterselie
teentje look
Pel de scampi's tot aan het staartje en snij het bloot gedeelte midden door, zo krijgen ze een mooie feestelijk vorm om te decoreren.
Bak de scampi's een minuutje aan beide kanten in olijfolie en kruid goed met peper en zout.
Giet nu een klein beetje cognac in de pan en voor de durvers flambeer ten harte lust. OPGELET vergeet de dampkap niet uit te zetten!!!!
Als de alcohol verdampt is, doe je de fijngesnipperde look erbij
en dadelijk daarna de room, twee soeplepels ketchup
en zeer goed afkruiden met currypoeder.
Laat dit inkoken tot de gewenste dikte, strooi er wat vers gesnipperde peterselie over en serveer met een stukje frans brood.
Salade van zalm
ingrediënten: ( voor 4pers)
150 gr rucola
150 gr veldsla
1 busseltje kervel
1 bosje radijsjes
Gerookte zalm
Sap van 1/2 limoen
3 eetlepels druivenpitolie
1 eetl.notenolie
Salade van zalm
ingrediënten: ( voor 4pers)
150 gr rucola
150 gr veldsla
1 busseltje kervel
1 bosje radijsjes
Gerookte zalm
Sap van 1/2 limoen
3 eetlepels druivenpitolie
1 eetl.notenolie
Was de kervel, rucola en veldsla en droog hem goed.
Snij de radijsjes in heel dunne plakjes.
Snij de gerookte zalm in lange slierten.
Kleur de pijnboompitten in de pan en laat afkoelen
Meng de druivenpitolie, notenolie en het limoensap en breng op smaak met pezo.
Verdeel nu de sla-mengeling in mooie kommetjes, strooi er de pijnboompitten, radijsschijfjes er over en op het laatste de zalmslierten.
Overgiet dit alles (net voor het opdienen) met de oliemengeling en strooi er nog wat grof zou over voor smaak.
Kerst- zwembadje
Waterkerssoep
Ingrediënten:
Voor 4 personen
2 busseltjes waterkers
1 ui
1 eetlepel bloem
250 ml melk
1 kippenbouillonblokje
1 eetlepel pijnboompitten
4 plakjes parmaham
pezo
room
Was de waterker en hak hem fijn. ( hou een klein beetje apart)
Snipper de ui en fruit deze aan in een beetje boter. Strooi de bloem erover en blijf even doorroeren. Voeg nu al roerend de melk erbij en ongeveer 500ml water en het bouillonblokje. Breng de soep aan de kook en laat deze 5 minuutjes zachtjes doorkoken.
Rooster nu de pijnboompitten goudbruin zonder boter in een pan en doe ze dan in een kommetje apart. Bak dan de ham in de zelfde pan knapperig bruin, neem ze daarna uit de pan en breek in stukjes.
Voor 4 personen
2 busseltjes waterkers
1 ui
1 eetlepel bloem
250 ml melk
1 kippenbouillonblokje
1 eetlepel pijnboompitten
4 plakjes parmaham
pezo
room
Was de waterker en hak hem fijn. ( hou een klein beetje apart)
Snipper de ui en fruit deze aan in een beetje boter. Strooi de bloem erover en blijf even doorroeren. Voeg nu al roerend de melk erbij en ongeveer 500ml water en het bouillonblokje. Breng de soep aan de kook en laat deze 5 minuutjes zachtjes doorkoken.
Rooster nu de pijnboompitten goudbruin zonder boter in een pan en doe ze dan in een kommetje apart. Bak dan de ham in de zelfde pan knapperig bruin, neem ze daarna uit de pan en breek in stukjes.
Voeg nu de waterkers aan de soep toe. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
Doe nu enkele lepels soep in een soepbord en garneer met wat pijnboompitten, een eetlepel room en werk af met stukjes parmaham en een takje waterkers.
Kerst-kalkoentjes
Doe nu enkele lepels soep in een soepbord en garneer met wat pijnboompitten, een eetlepel room en werk af met stukjes parmaham en een takje waterkers.
Kerst-kalkoentjes
Kalkoenfilet in bladerdeeg
Het lijkt veel werk maar het valt super goed mee en is zeker het pronkstuk van je menu
en wat heel belangrijk is voor de kok.....je kan het de dag voordien klaar maken
en de dag zelf moet je het alleen nog maar bakken, serveren en opeten.
Ingrediënten:
Een stuk kalkoenfilet/gebraad
een bakje champignons
Gerookt dun gesneden spek
Verse peterselie
Sjalotten
Verse rozemarijn
Veenbessengelei
2 lagen bladerdeeg
eitjes
Neem je kalkoenfilet en snij er een inkeping in, zodat je een zakje in het midden krijgt.
kruid goed aan alle kanten met peper en zout.
Dan vul je het zakje met de veenbessengelei en vouw je het geheel dicht.
Maak alles vast met een touwtje of enkele cocktailpikkers.
Leg dit op de bakplaat en strooi er nog wat tijm en olijfolie op.
Bak de kalkoen ongeveer 70 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °.
Haal daarna de prikkers eruit en laat volledig afkoelen.
Het is heel belangrijk dat het vlees koud is, voor je het in het bladerdeeg doet.
Snij nu het spek in kleine reepjes, hak de sjalotten fijn en de champignons en peterselie hak je apart in de machine fijn.
Doe olijfolie in een pan en bak het spek goudbruin aan. Strooi er de verse rozemarijn bij.Giet dit even in een kommetje apart.
Bak nu in dezelfde pan de champignons aan. Voeg een klein klontje boter toe en bak tot het vocht er volledig uit is.
Doe nu de champignons, de peterselie en de uitjes bij elkaar, meng goed en laat dit allemaal goed afkoelen.
Leg nu één bladerdeegplak op je bakplaat, waar een bakvel of bakpapier op ligt.
Smeer nu de helft van je duxelle (champignonmix) op je bladerdeeg. Let op dat je de randen vrij houd. Leg daarop je vlees en smeer de rest van je duxelle bovenop je vlees.
Smeer de randen van het bladerdeeg in met losgeklopt eigeel. Leg nu de rest van je bladerdeeg op je vlees en druk goed aan.
snij nu de randen wat in ene ovale vorm, maar let op dat je ze niet te kort tegen het vlees afsnijd. Neem nu ene vork en duw de randen volledig rondom even in, zodat je streepjes bekomt.....of vouw duimdikte de randen stukje voor stukje om, zodat het een vlecht vormt.
Smeer het geheel in met het eimengsel.
TIP: De creatievellingen kunnen met de overschotjes van het bladerdeeg nog een strik maken om boven op het pakketje te zetten.
Zet dit nu in de koelkast zonder het af te dekken.
Op Kerstdag kan je het 50 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 180°.
Snij het vlees aan tafel in sneden van 1.5 cm dik.
Kerst-snoepjes
ijsroomsoesjes
Mijn kapster vroeg me vandaag hoe je ijsroom in je soesjes krijgt.
Vandaar dit receptje voor jullie.
Vandaar dit receptje voor jullie.
Ingrediënten:
60 gr solo in blokjes gesneden
130 gr gezeefde bloem
4 eieren
Zet je oven op 200°
Breng in een kookpot 250 ml water aan de kook en laat er je boterblokjes in smelten.
Meng nu met een spatel de gezeefde bloem eronder tot het beslag van de bodem af komt.
Neem nu je pot van het vuur en roer heel krachtig de eieren er één voor één er onder. Het volgend ei pas toevoegen wanneer het vorige ei er goed onder geroerd is.
Laat het beslag nu afkoelen en bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmatje.
Laat het beslag nu afkoelen en bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmatje.
Neem nu een spuitzak met grote ronde spuitmond en
spuit kleine hoopjes van ongeveer 3 cm groot. Laat ongeveer 3 cm tussen elke soesje.
Bak nu de soesjes 12 minuten.
Neem de soezen uit de oven en laat ze goed afkoelen op een bakrooster.
Maak nu verse ijsroom in de machine.
(Ik heb dit recept van iemand gekregen, maar zelf nog niet gemaakt bij gebrek aan ijsmachientje :-)
Ingrediënten:
Voor 10 personen
5 dl melk
150 gr griessuiker
2 eieren
2 eidooiers
1 vanillestok
2 dl room
Breng de melk met het opengesneden en uitgeschraapte vanillestokje aan de kook.
Klop ondertussen de eidooiers, eieren en de griessuiker tot ruban.
Wanneer de melk kookt neemt men er een 10% (= 5 cl) van af en voegt men deze bij de eiermassa. De ruban met de afgenomen melk goed, maar zeer kort mengen met een spatel. Dit mengsel bij de resterende melk gieten. Op een zacht vuurtje zetten en het mengsel een lichte binding geven door regelmatig met een spatel te roeren.
Deze massa verder afroeren tot de crème de rug van de spatel bedekt houd.
Wanneer de massa de juiste dikte heeft bereikt neemt men deze van het vuur.
De vanillestok verwijderen en de room aan toevoegen.
De ijsroom zo vlug mogelijk laten afkoelen in de koelkast.
Daarna in de ijsmachine brengen en afdraaien.
Dadelijk na het afdraaien is de ijsroom nog zeer smeurig en het is dan dat je goed de ijscreme in de soesjes kan brengen.
Maak een klein gaatje in de onderkant van het soesje en spuit met behulp van een spuitzak met ronde spuitmond de ijscreme in de soes.
Zet daarna onmiddellijk de soesjes in een afgesloten doos in de vriezer.
Tip: deze kan je nadien opdienen met warme chocoladesaus.
Snicker zachte ijsroom
Deze lekkernij kan je maken zonder ijsmachine.
Ingrediënten:
3 repen snickers
50 gr zwarte chocolade
4 eieren
50 gr suiker
vanillestokje
Hak de snickers in stukken en smelt deze samen met 50 gr pure chocolade in een kom au bain marie.
In mijn ontbijt zit elke dag een boterham met choco
en daar bovenop hagelslag.
Het is een combinatie, waar de meeste mensen gek vanop kijken.
Ik eet het al mijn hele leven en mijn zoon heeft die gewoonte gewoon overgenomen
Het is zoals wij tweetjes hier thuis zeggen
" niets beter dan een boke met choco en stronkes"
Een leuke tip: Je kan de truffels wat feestelijker maken,
door ze te serveren als een lolly.
Je rolt de truffelpasta in bolletjes,
rol ze in cocos en steek er daarna een stokje in,
waar je een lstrikje met mini naamkaartje aan hangt .
Sabayon
Een zoet dessert, waarbij je je polsen een stevige training krijgen
en mijn overbuur blij van wordt.
Benodigdheden: per persoon
1 eigeel
1 half eierdopje suiker
1 half eierdopje witte wijn
0.5 half eierdopje marsala
Doe de eigelen met de suiker en de 2 vloeistoffen in een hoge steelpan.
Zet op het vuur en klop de massa met je klopper in een 8 vorm tot schuim.
Zet regelmatig je pannetje van/naast het vuur, zodat de eigelen niet beginnen te stollen.
Giet de schuimige massa in een mooi cocktailglas
en serveer met een grote lepel.
Les oeufs cocotte
Een heerlijk ontbijtje in de oven.
Zet je oven op 190°
Neem enkele vuurvast kleine potjes en smeer ze in met boter.
Doe nu in elk potje één eitje ( opgelet dat de dooier niet stuk gaat)
Giet daarover volle room, tot het eitje bijna onder staat.Let op !!!! dat het volle room is.
Kruid met peper, zout en een druppeltje truffelolie.
Bovenaan een de potjes bedekken met geraspte kaas.
Zet deze potjes in een grote ovenschaal, die je vult met heet water.
De potjes gaan dus au bain marie in de oven.
Laat deze ongeveer 11 minuutjes garen voor nog een lopend eitje en 20 minuutjes om een hard gekookt eitje te bekomen.
Serveer dit aan je huisgenoten met een vers gebakken toast,
of met in paardjes gesneden brood.
TIP: Je kan heel veel variatie aanbrengen in dit ontbijtje, zoals gebakken spekjes, broccoli of wat uisnippers toe te voegen.
500 ml room
Bewaar er een deel om achteraf bij te voegen.
Doe in één kom de eidooiers samen met de suiker en de zaadjes van één vanillestokje en roer goed door.
In de andere kom die je het eiwit met een mini snuifje zout dat je tot schuim klopt.
Neem nu een derde kom en klop de slagroom op.
Meng nu het eiwit met de eidooiers en daarna giet je de slagroom erbij.
Giet nu de helft van het mensel bij de gesmolten snickers. Even roeren en doe dan de rest van de massa erbij, maar roer dan heel voorzichtig, zodat je een marmereffect bekomt.
Giet alles in een kom ( die vriezer bestand is) en strooi de overschotjes van de snickers erover en zet de kom met deksel in de vriezer.
Haal het een half uurtje voor opdienen uit de vriezer.
Een nieuw boek op mijn boekenplank Wat kan je nog meer doen met kruidnoten? Een aanrader. |
Pepernoten
Iedereen kent de Sint zijn lekkernijen, zoals de chocolade, marsepein en speculaas. In Nederland hebben ze daar nog een extra zoetje bij en dat zijn de pepernoten.
Wij Belgen gaan die meestal in Scherpenheuvel halen.
Wij Belgen gaan die meestal in Scherpenheuvel halen.
Een lieve Rotterdamse vriendin Diane, heeft me dit heerlijk pepernoten recept gegeven en ik moet zeggen, het is een groot succes en je huis ruikt heerlijk na het bakken.
Ingrediënten:
150 g boter
125 g bruine basterdsuiker
10 g speculaaskruiden
250 g zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels melk
125 g bruine basterdsuiker
10 g speculaaskruiden
250 g zelfrijzend bakmeel
4 eetlepels melk
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.
Laat dit deeg even opstijven in de koelkast, zo is het makkelijker om de balletjes te rollen.
Bekleed de bakplaat met bakpapier of siliconenmat. Maak van het deeg mini kleine balletjes van 0.5 cm. Leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat.
Bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en lichtbruin
Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.
Laat dit deeg even opstijven in de koelkast, zo is het makkelijker om de balletjes te rollen.
Bekleed de bakplaat met bakpapier of siliconenmat. Maak van het deeg mini kleine balletjes van 0.5 cm. Leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat.
Bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en lichtbruin
Een variatie op deze pepernoten
250 gr room
3 eetl.likeur naar keuze
Breng de slagroom aan de kook en giet deze al roerend over de chocolade.
Als alles goed gemengd is, doe je de likeur erbij.
Laat nu je ganache 2.5 uur afkoelen.
TIP: Je kan de ganache ook maken met witte chocolade, maar dan gebruik je 650gr witte chocolade en 225 gr room.
Maak dezelfde pepernoten, maar rol de balletjes ongeveer 1.5 cm groot.
Maak nu een ganache.
Ingrediënten:
250 gr pure chocolade250 gr room
3 eetl.likeur naar keuze
Breng de slagroom aan de kook en giet deze al roerend over de chocolade.
Als alles goed gemengd is, doe je de likeur erbij.
Laat nu je ganache 2.5 uur afkoelen.
Elk half uurtje ga je in de ganache roeren, zo kan je zelf de dikte in het oog houden.
Als je de juiste dikte hebt, breng je de ganache met een lepeltje op een pepernoot en zet je er een ander pepernootje erbovenop.TIP: Je kan de ganache ook maken met witte chocolade, maar dan gebruik je 650gr witte chocolade en 225 gr room.
Choco met gehakte pistachenootjes
In mijn ontbijt zit elke dag een boterham met choco
en daar bovenop hagelslag.
Het is een combinatie, waar de meeste mensen gek vanop kijken.
Ik eet het al mijn hele leven en mijn zoon heeft die gewoonte gewoon overgenomen
Het is zoals wij tweetjes hier thuis zeggen
" niets beter dan een boke met choco en stronkes"
ingrediënten:
100 gr gepelde pistachenootjes
120 ml half volle melk
50 gr zwarte chocolade
40 gr vloeibare honing
Kook de nootjes in de melk. Dit zal 3 minuutjes duren.
Giet de melk eraf in een andere kom en pel de nootjes.
Doe de melk en de nootjes in een blender.
Laat nu de chocolade au bain marie smelten.
100 gr gepelde pistachenootjes
120 ml half volle melk
50 gr zwarte chocolade
40 gr vloeibare honing
Kook de nootjes in de melk. Dit zal 3 minuutjes duren.
Giet de melk eraf in een andere kom en pel de nootjes.
Doe de melk en de nootjes in een blender.
Laat nu de chocolade au bain marie smelten.
Giet de gesmolten chocolade heel voorzichtig bij de nootjes,
die nog steeds in de blender maalt.
Doe op het laatste de honing erbij en meng nog eens goed door.
die nog steeds in de blender maalt.
Doe op het laatste de honing erbij en meng nog eens goed door.
Hertensteak met chocoladesaus
Een heerlijk gerechtje met chocolade, waar je met de feestdagen
zeker je gasten mee kan plezieren.
zeker je gasten mee kan plezieren.
Voor 4 personen
ingrediënten:
4 herten steak's
bakboter
Voor de saus:
100 gr balcamico
1 eetlepel appelsiroop
50 gr zwarte chocolade druppels
150 gr wildfond
Die in een steelpan de balcamico en laat dit koken.
Voeg de appelsiroop erbij en laat even doorkoken.
Voeg nu de chocolade aan de saus toe en laat die even smelten.
Voeg nu de wildfond er bij, kruid met peper en zout
en laat deze even doorkoken.
Kruid nu je steak met peper en zout
en bak deze in de boter.
De beste baktijd is ongeveer 4 minuten aan elke kant,
zodat de steak roze blijft.
zodat de steak roze blijft.
Leg de steak uit de pan en laat deze 5 minuutjes rusten onder allufolie.
Serveer de steak op een bord en overgiet met de chocolade saus.
Tip: Je kan hierbij verse kroketjes en gestoomde groentjes serveren.
Tip: Je kan hierbij verse kroketjes en gestoomde groentjes serveren.
Chocolade truffels
ingrediënten:
400 gr zwarte chocolade
1 eetlepel boter
2 dl room
chocolade schilfers, hagelslag, cacao of cocos.
1 eetlepel boter
2 dl room
chocolade schilfers, hagelslag, cacao of cocos.
Warm de room, de boter en de chocolade op in een steelpan
en laat deze lichtjes opwarmen.
Naar keuze kan je een beetje likeur, appelsiensap of wat gehakte nootjes toevoegen.
Laat deze massa een nachtje in de koelkast opstijven.
De volgende dag, laat je de chocolade even op kamertemperatuur komen
en rol je bolletjes met behulp van twee koffielepeltjes
rol de truffeltjes daarna in de cacao of hagelslag.
en laat deze lichtjes opwarmen.
Naar keuze kan je een beetje likeur, appelsiensap of wat gehakte nootjes toevoegen.
Laat deze massa een nachtje in de koelkast opstijven.
De volgende dag, laat je de chocolade even op kamertemperatuur komen
en rol je bolletjes met behulp van twee koffielepeltjes
rol de truffeltjes daarna in de cacao of hagelslag.
Je kan deze ook in witte chocolade maken.
Een leuke tip: Je kan de truffels wat feestelijker maken,
door ze te serveren als een lolly.
Je rolt de truffelpasta in bolletjes,
rol ze in cocos en steek er daarna een stokje in,
waar je een lstrikje met mini naamkaartje aan hangt .
Zelf gemaakte kroketten
Met de feestdagen, verjaardagen of op feestjes, zorg ik meestal voor verse kroketten.
Omdat het een groot werk is, maak ik ze in een grote hoeveelheid en steek ik ze zoals je hier ziet, op schoteltjes in de vriezer. Als ze ingevroren zijn, kan ik ze van de plateau afhalen en in doosjes steken. Dit doe ik omdat ze los van elkaar zouden invriezen en daarna dus veel makkelijk kunnen gebakken worden.
Omdat het een groot werk is, maak ik ze in een grote hoeveelheid en steek ik ze zoals je hier ziet, op schoteltjes in de vriezer. Als ze ingevroren zijn, kan ik ze van de plateau afhalen en in doosjes steken. Dit doe ik omdat ze los van elkaar zouden invriezen en daarna dus veel makkelijk kunnen gebakken worden.
Je kookt een grote pot aardappelen. Ik gebruik meestal een bloemige aardappel zoals bintjes. Als de aardappelen gekookt zijn, giet je ze af en laat je ze even drogen op het vuur. Ik draai ze zelf door een goede ouderwetse passe-vite.
Daarna goed kruiden met pezo en muskaatnoot.
GEEN MELK TOEVOEGEN!!
Nu kan je starten met de kroketten maken, terwijl de aardappelen nog warm zijn.
Daarna goed kruiden met pezo en muskaatnoot.
GEEN MELK TOEVOEGEN!!
Nu kan je starten met de kroketten maken, terwijl de aardappelen nog warm zijn.
Dus haal je machientje maar uit de kast.
Ik leg meestal al enkele plateaus klaar, waar ik de kroketten open opleg. Dus niet stapelen. Ik snij de kroketten op ongeveer 6 cm af, maar dat kan je variëren zoals je zelf wil.
Daarna zet ik twee kommen klaar. Eéntje met losgeklopte eieren en ééntje met chaplure.
Rol de kroketten nu voorzichtig eerst door de eieren en daarna door de chaplure.
Ik gebruik meestal één hand voor de chaplure en één hand voor de eieren.
Nu kan je ze de dag zelf of morgen vers bakken of gewoon invriezen voor een volgend feestje.
Mayonaise
Ik leg meestal al enkele plateaus klaar, waar ik de kroketten open opleg. Dus niet stapelen. Ik snij de kroketten op ongeveer 6 cm af, maar dat kan je variëren zoals je zelf wil.
Daarna zet ik twee kommen klaar. Eéntje met losgeklopte eieren en ééntje met chaplure.
Rol de kroketten nu voorzichtig eerst door de eieren en daarna door de chaplure.
Ik gebruik meestal één hand voor de chaplure en één hand voor de eieren.
Nu kan je ze de dag zelf of morgen vers bakken of gewoon invriezen voor een volgend feestje.
Mayonaise
Sommige mensen zien er tegenop om zelf verse mayonaise te maken.
Daar bestaat een een super goede oplossing voor, waardoor iedereen overtuigd van is, dat het werkt.
Daar bestaat een een super goede oplossing voor, waardoor iedereen overtuigd van is, dat het werkt.
Ingrediënten:
3 eidooiers
2 eetlepels lauw water
1 grote eetlepel mosterd
Een scheutje azijn
peper en zout
300 ml arachideolie
Neem een smalle hoge pot en je staafmixer en doe daarin je eidooiers, daarna het water, mosterd, azijn en kruiden.
Zet de staafmixer tot hellemaal onderaan en klop zachtjes de massa eventjes los.
Neem nu in je andere hand, de olie en giet die heel voorzichtig erbij, terwijl je de staafmixer kleine stukjes ophoog en omlaag beweegt.
3 eidooiers
2 eetlepels lauw water
1 grote eetlepel mosterd
Een scheutje azijn
peper en zout
300 ml arachideolie
Neem een smalle hoge pot en je staafmixer en doe daarin je eidooiers, daarna het water, mosterd, azijn en kruiden.
Zet de staafmixer tot hellemaal onderaan en klop zachtjes de massa eventjes los.
Neem nu in je andere hand, de olie en giet die heel voorzichtig erbij, terwijl je de staafmixer kleine stukjes ophoog en omlaag beweegt.
Een tip voor de mensen die geen staafmixer hebben, of waar de mayonaise toch geschift is geraakt.
Meestal gebeurd dit doordat je te snel je olie bij de eitjes voegt.
Indien je mayonaise schift gooi deze dan NIET weg
Neem een andere glazen kom met een bodem water erin.
Doe heel voorzichtig beetje bij beetje je geschifte mayonaise er bij en klop met de klopper zonder stoppen.
Je zal zien, dat je mayonaise de juiste dikte terug krijgt.
Indien je mayonaise schift gooi deze dan NIET weg
Neem een andere glazen kom met een bodem water erin.
Doe heel voorzichtig beetje bij beetje je geschifte mayonaise er bij en klop met de klopper zonder stoppen.
Je zal zien, dat je mayonaise de juiste dikte terug krijgt.
Sabayon
Een zoet dessert, waarbij je je polsen een stevige training krijgen
en mijn overbuur blij van wordt.
Benodigdheden: per persoon
1 eigeel
1 half eierdopje suiker
1 half eierdopje witte wijn
0.5 half eierdopje marsala
Doe de eigelen met de suiker en de 2 vloeistoffen in een hoge steelpan.
Zet op het vuur en klop de massa met je klopper in een 8 vorm tot schuim.
Zet regelmatig je pannetje van/naast het vuur, zodat de eigelen niet beginnen te stollen.
Giet de schuimige massa in een mooi cocktailglas
en serveer met een grote lepel.
Les oeufs cocotte
Een heerlijk ontbijtje in de oven.
Zet je oven op 190°
Neem enkele vuurvast kleine potjes en smeer ze in met boter.
Doe nu in elk potje één eitje ( opgelet dat de dooier niet stuk gaat)
Giet daarover volle room, tot het eitje bijna onder staat.Let op !!!! dat het volle room is.
Kruid met peper, zout en een druppeltje truffelolie.
Bovenaan een de potjes bedekken met geraspte kaas.
Zet deze potjes in een grote ovenschaal, die je vult met heet water.
De potjes gaan dus au bain marie in de oven.
Laat deze ongeveer 11 minuutjes garen voor nog een lopend eitje en 20 minuutjes om een hard gekookt eitje te bekomen.
Serveer dit aan je huisgenoten met een vers gebakken toast,
of met in paardjes gesneden brood.
TIP: Je kan heel veel variatie aanbrengen in dit ontbijtje, zoals gebakken spekjes, broccoli of wat uisnippers toe te voegen.
Zelfgemaakte cocos-rotsjes...
Benodigdheden:
250 gr
geraspte cocos
200 gr
suiker
1 zakjes
vanillesuiker
4 à 5 eiwitten
4 à 5 eiwitten
De cocos,
suiker en de vanillesuiker mengen in een grote kom.
De eiwitten apart los opkloppen. ( niet tot sneeuw)
Daarna alles samen mengen en bolletjes van ongeveer 3 cm rollen.
Op een bakpapier leggen en 12 minuutjes bakken
De eiwitten apart los opkloppen. ( niet tot sneeuw)
Daarna alles samen mengen en bolletjes van ongeveer 3 cm rollen.
Op een bakpapier leggen en 12 minuutjes bakken
in een voorverwarmde oven van
175°.
Pompoen
cupcakes
Benodigdheden:
250 gr bloem
125 gr blonde suiker (cassonade)
175 gr griessuiker
225 gr gesmolten boter
4 eieren
1 t.lepel gember
1 t.lepel kaneel
1 t.lepel zout
1/4 t. lepel muskaatnoot
1 t.lepel bicarbonaat
500 gr pompoen ( liefst butternut)
Schil en snij de pompoen in stukken en wikkel deze in aluminiumfolie
en zet het 35-45 minuutjes in de oven op 190° tot de pompoen gaar is.
Laat het vlees een beetje afkoelen en mix alles in een blender.
en zet het 35-45 minuutjes in de oven op 190° tot de pompoen gaar is.
Laat het vlees een beetje afkoelen en mix alles in een blender.
Doe ondertussen de bloem, soda en kruiden in een kom en meng deze massa.
Breek in een ander kom de eitjes en klop deze los met de twee suikers.
Daarna de pompoenpulp bijvoegen en de gesmolten boter, die je wat hebt laten afkoelen. Meng nu de droge ingrediënten erbij en roer tot de klonters weg zijn.
Zet de papieren cupcakes vormpjes in de bakvorm
en vul deze tot 5 mm onder de rand met het deeg.
Bak 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 175°
Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn en laar volledig afkoelen.
Breek in een ander kom de eitjes en klop deze los met de twee suikers.
Daarna de pompoenpulp bijvoegen en de gesmolten boter, die je wat hebt laten afkoelen. Meng nu de droge ingrediënten erbij en roer tot de klonters weg zijn.
Zet de papieren cupcakes vormpjes in de bakvorm
en vul deze tot 5 mm onder de rand met het deeg.
Bak 20-25 minuten in een voorverwarmde oven van 175°
Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn en laar volledig afkoelen.
Creme brulee
Benodigdheden:
375 ml melk
375 ml room
100 gr suiker
1 vanillestokje
8 eidooiers ( eiwit gebruiken we niet)
375 ml room
100 gr suiker
1 vanillestokje
8 eidooiers ( eiwit gebruiken we niet)
Voor de afwerking: 1 lepel bruine suiker en 1 lepel witte suiker
Doe de room, melk en suiker samen in een kookpot.
Snij het vanillestokje open en haal de heerlijk geurende pitjes eruit,
die je dan bij je mengsel doet.
(smijt je vanillestokje niet weg, maar steek deze in je pot met kristalsuiker,
zo bekom je heerlijke vanillesuiker)
Zet je mengsel op een matig vuurtje ( gewoon even opwarmen, dus niet koken)
Snij het vanillestokje open en haal de heerlijk geurende pitjes eruit,
die je dan bij je mengsel doet.
(smijt je vanillestokje niet weg, maar steek deze in je pot met kristalsuiker,
zo bekom je heerlijke vanillesuiker)
Zet je mengsel op een matig vuurtje ( gewoon even opwarmen, dus niet koken)
Zet ondertss je oven op 90°
Doe je eidooiers in een andere pot en klop deze lichtjes op.
Doe nu je roommengsel bij de eidooiers en roer alles door elkaar.
Zet nu je ovenschaaltjes op de ovenplaat in de oven
en giet de schaaltjes vol met je mengsel.
Laat deze 50 minuten garen in de voorverwarmde oven van 90°
Als ze goed opgesteven zijn, kan je zien door met de schaaltjes even te schudden,
haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen in de ijskast.
Doe je eidooiers in een andere pot en klop deze lichtjes op.
Doe nu je roommengsel bij de eidooiers en roer alles door elkaar.
Zet nu je ovenschaaltjes op de ovenplaat in de oven
en giet de schaaltjes vol met je mengsel.
Laat deze 50 minuten garen in de voorverwarmde oven van 90°
Als ze goed opgesteven zijn, kan je zien door met de schaaltjes even te schudden,
haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen in de ijskast.
Vlak voor het opdienen, leg je een dun mengsel aan van je twee soorten suiker en carameliseer je de massa met een Creme brulee brandertje of onder de grill.
Tip: Serveer meteen na het carameliseren, anders zal de suiker terug zacht worden.
Tip: Serveer meteen na het carameliseren, anders zal de suiker terug zacht worden.
Marsepein patatjes
Benodigdheden:
200 gr gemalen amandelen
200 gr bloemsuiker
2 eetlepels rozenwater of een theelepeltje citroensap
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze goed onder elkaar.
Rol deze massa in cateringfolie en zet in de koelkast
om op te stijven.
Nu kan je figuurtjes beginnen te maken
en of kleuren naar eigen smaak.
Een leuk ideetje: .....Rol de balletjes marsepein in kleine bolletjes,
daarna in cacao en je hebt heerlijke patatjes
of laat je creativiteit je loop
en maak naar hartenlust enkele leuke figuurtjes.
200 gr gemalen amandelen
200 gr bloemsuiker
2 eetlepels rozenwater of een theelepeltje citroensap
Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze goed onder elkaar.
Rol deze massa in cateringfolie en zet in de koelkast
om op te stijven.
Nu kan je figuurtjes beginnen te maken
en of kleuren naar eigen smaak.
Een leuk ideetje: .....Rol de balletjes marsepein in kleine bolletjes,
daarna in cacao en je hebt heerlijke patatjes
of laat je creativiteit je loop
en maak naar hartenlust enkele leuke figuurtjes.
ik ga deze receptjes allemaal eens uit proberen zeker weten , de lekkere kroktjes heb ik alvast bij jou thuis mogen proeven en ze waren echt heel lekker xxx
BeantwoordenVerwijderenziet er allemaal lekker uit hoor
BeantwoordenVerwijderendiaan xxx
patsy een vraagje heb je deze gerechtjes allemaal zelf uitgeprobeerd ? De kalfstartaar lijkt me wel wat
BeantwoordenVerwijderenJa Chantal, elke receptje dat ik op de blog zet maak ik zelf ook klaar. Zo weet ik dat er iets moet aan veranderen en of het goed is.De kalfstartaar heb ik zelfs vorige week zondag nog gemaakt.
VerwijderenAls je nog vragen hebt, laat het me dan maar weten hé.
dit is om te testen of ik kan reageren op je blog.
BeantwoordenVerwijderenIk ga eens anoniem proberen maar je weet dat je van mij komt, Monica ;-)
op mijn werk zie ik het ook!
BeantwoordenVerwijderenNu post ik eens op een andere manier